Cara penyusuan

Nak tnye bole tak campur susu, contoh lepas bagi susu badan yg dipum then bagi susu formula plk. Ank saya selalu tk ckup bgi susu badan yg dh dipum #seriusnanya

8 Balas

Boleh je. Lepas awak bagi susu badan, boleh bagi susu formula. Tapi kena tahu betul ke tidak anak awak tu tak cukup susu. Awak kena semak. Kenaikan berat, baby tidur lama selepas menyusu etc. boleh cari dalam mana2 page berkenaan hal ni. Panduan kekerapan penyusuan bayi pun awak boleh cari. Jangan over feed. Boleh muak susu dan masalah penghadaman pula. Kebiasaan bayi baru lahir minum 30ml / 1 onz (depends on berat bayi juga). Macam sekarang ni baby saya dah 3 bulan almost 4 bulan, dia minum kadang 90 ml / 3 onz kadang 120ml / 4 onz. Saya pun dulu ada masalah macam awak juga lagi2 saya ni 1st mommy. Banyak tak tahu.

Boleh campur, tp klau bg df then tersedak maksudnya susu awk bnyk n kuar laju...sy dlu biasa jd cmtu, susu terlampau pnuh pastu bg plak time ank trsngt lapar, jd cmtu la...masa tu bru dpt peluang full bf bby, x pndai lg, pd hal dh ank ke 3😅😅😅, awk kena kerap df, bru susu bnyk... Jgn tnggu bby lapar sngt bru nk bg df, klau rasa susu pnuh sngt, Pam dlu skit simpan dlm botol, bru flow dia x laju sngat...bg df dlu, klau nampak cm x ckup bru bg y dlm botol... Lama2 bby awk dh biasa dgn puting awk insyaa Allah x tersedak dh... Awk pn x perlu pam dh, bg df trus je

boleh je sbb saya pernah tnye doc time checkup sbb susu badan saya tak cukup everytime nk bf so selalu nye lepas saya bf saya bagi baby minum formula pulak but not everytime bf la.. bile time susu saya tak cukup je saya tambah kan dngn susu formula dlm 1-2 oz cmtu

bljar bnyk lg ilmu penyusuan.. tgok komen awak ckp takut nk df sbb anak awak tersedak.. awak kena tahu.. klau niat nk bf anak nk susu bnyk.. kena kerapkan df baby..klau dia tersedak angkat dia tepuk blkg dia tiup ubun² dia..

mcm mana tahu baby tak cukup susu? baby minta lg/merengek? selalu pam tu dpt berapa oz?

1y ago

mungkin sbb puan pam baru bg. jadi tak cukup. kalau tgk puan komen takut nk df sbb tersedak, tp kalau df dia akan minum sampai kenyang. flow susu mungkin laju, so puan boleh lap puting/guna nipple shield utk slow kan flow. tp kalau nk pam juga, mungkin kena pam 3-4oz.

Boleh je awak, mana yg buat mental health awak tenang❤️

Tak pasti. Awak akan pam dulu baru bagi anak minum ke?

1y ago

Tersedak tu sbb flow laju puan. Cuba buat pegangan C pada dada semasa menyusukan anak. Sebetulnya, pam selepas menyusukan anak kasi habis susu. Nanti signal je otak utk produce susu lagi. Itu sebab kekerapan penyusuan susu ibu menambahkan lagi susu ibu. Gitu. Boleh follow medsos kaunselor penyusuan bertauliah atau dapatkan bimbingan daripada kaunselor penyusuan bertauliah berdekatan puan, ok. Jngn risau... Insya Allah, terus berdoa Allah kurniakan susu mencukupi utk puan dan anak. Happy breastfeeding

boleh je