wbc

Nak tnya..wbc tu mknanya darah putih ye? Smlm sy pergi checkup..doc kata wbc sy 18.8 agak tinggi.. Itu normal ke utk ibu hamil? Ada ubat x atau apa² yg boleh turunkan wbc? Berapa +- normal utk wbc? Terima kasih

1 Balas

Wbc tu white blood count. Mksudnya jumlah darah putih dlm bdn. Slalu kalau wbc tinggi kalau kita ada jagkitan..kalau sis ada xshat atau demam msa ambil darah tu kemungkinan wbc tu akan tinggi..normal wbc bwh 14.kna mkn byk buah2 dn vitamin c utk kuatkan antibodi bdn sis smula.