bawa bby pergi taman

hi nak tnya. untuk mommies yg fully breastfeed kan,kalau bawak bby jalan, contoh pergi taman ke mall ke, kalau bby nk nyusu, mommies skip susu bdn,so just bg susu formula dlm botol sementara kt luar shj atau tetap usahakan cri tmpt untuk menyusu bby ? dan kalau bby yg jenis sejam sekali/jenis demand nk susu, adakah mommies still bg susu bdn/mommies langsung xbawa bby kluar smpai lah dia dah pandai makan solid food? ada ke mommies yg bby bru sbulan lebih fully breastfeed dah bawa pergi jalan2 mcm taman? atau kne tunggu smpai 6 bulan bru boleh bawa kluar? so spnjg 6 bulan ni duduk rumah je? 😂 mcm sy fully breastfeed. bby bru sbulan lebih. ingt nk bawa bby guna stroller g taman je. tp bby sy sejam skali demand nk susu. xkn sejam skali nk cri tmpt untuk susukan dia. dan kalau boleh sy xnk bg susu formula. ni kes yg betul2 fully breastfeed. ke xpayah kluar . tunggu dia dah besar sikit bru kluar.. #seriusnanya #ingintahu

15 Balas

Saya selalu direct feed je. Beli baju yg bole selak je di Ludani atau feedmilk.. then menyusula macam biasa. Tp pastikan tuding ibu labuh supaya dapat tutup sikit masa ank menyusu. Xdela nk selak2 smpai nampak perut ibu. Paling2 tidak pun gunalah nursing cover. To kalau di shopping mall da banyak makl ada nursing room. Saya memang jaaaaarang sangat beri ebm dlm botol kalau bawa baby keluar sebab susu yg dah dipanaskan dan berada dlm suhu biasa hanya tahan sejam sahaja..sayang kalau anak xminum. Tapi sya tak bawa anak keluar masa umur sebulan..sbb masih sangat fragile la takut nk bwa keluar. Start bwa keluar masa lps 3 bulan. Dan skrg da 9 bulan masih menyusu badan xcampur formula lagi.

2y ago

baikkk. susu bdn ni kalau once dah pam kan, dia boleh tahan brapa jam ehh suhu bilik?

Sy kemana je akn prepare nursing cover/shawl pashmina dan pakai tudung labuh..Baju nursing selak sy akn pakai setiap kali jalan2 tak kira kat mana.. Selalu kat mall saya breasfeed pakai carrier sambil berjalan.. Tak perlu susah2 cari nursing room. Sebab anak dah melalak pastu kita baru nak cari memang stress..Anak saya pun jenis kejap2 nyusu kejap main. Selak2 tu dah biasa tapi kita kena aware lah.. Bagi saya baju zip atau butang lebih leceh..Nak buka tutup buka balik. Senang cari yang selak.. Yang penting kita confident dan aurat kena jaga..

2y ago

kalau pakai tudung labuh tu, kira bby trlindunglah bawah tudung tu. meragam tak bby kalau kita cover dia guna tdung kita? atau cpt2 cri tmpt boleh duduk yg takde org lalu n selak sikit kasi angin msuk?

sy pon pikir bnda yg sama tp skrg masih dlm pntang. tp since baby maw minum botol. so plan sy, sblum keluar sy nak bg dia minum susu pam yg dlm fridge sbb susu tu kan btahan cuma sejam selepas dicairkan. suruh husband susukan smntara sy boleh la bsiap makeup ka apa ka. klau df lama pulak nnt lambat besiap kna marah pulak haha. Then pam susu badan terus isi botol. sbb konfem 2 jam kmudian baby nk susu. time tu mgkin dh kat taman/mall. next 2 jam pulak mgkin dh dlm kreta or dh balik so boleh df mcm biasa.

2y ago

baikkk. membantu jugak cadangan ni 😁

Baby saya pn fully bf, kalau kt luar saya pakai nursing cover(beli kt shopee). Kalau memang takde babyroom saya bantai je kt mana2 tapi kena cari tempat yg tak ramai orang terutamanya lelaki, dalam surau pn boleh.. Anak saya sekarang dah 5 bulan, start lahir sampai sekarang kalau kt luar saya buat macam tu.. Saya ingat lagi masa nak buat surat lahir anak.. Ade setengah tempat takde bilik khas utk baby menyusu nasib la ade nursing cover sebagai penyelamat, alhamdulillah tak menyesal beli😊😊😊

2y ago

panas x sis nursing cover tu?

Pakai nursing cover. Boleh try dulu bawa baby keluar masa tak ramai org.. limitkan masa. Nanti kita sendiri dah faham rentak baby macam mana, bolehlah panjangkan sikit masa.. Saya masa anak first tiap minggu balik kampung. Fully bf. tiada masalah kalau kita faham rentak anak kita. Memang guna nursing cover kalau nak menyusu Good luck mommy.. jangan gelabah bila baby mula menangis masa keluar tu. tenang... nanti dia dah besar, rindu moment kelam kabut tu.. hihi

2y ago

sme ngan sye.. gelabah dan rase trkedu lps sumer org tgok sye..

sy habis pantang je terus keluar hirup udara segar . sy akan pastikan pakai bra yg sesuai dan baju yg sesuai utk mnyusu .paling penting nursing cover . x semua tempat ade baby room atau kalau ade pun penuh . jadi boleh lah siap sedia cari tempat yg boleh menyusu . klu panas bwk kipas sekali supaya baby x lemas dlm nursing cover tu nanti . Harap membantu

2y ago

baikkk sis. beli kipas yg mcm mana eh? kipas comel tu eh. yg ada bteri tu?

Hi mommy. Saya pernah bawa anak keluar tu pun dah beberapa bulan. Lagi time tu pkp so tak merasa nak bawa anak masa sebulan. Time tu anak dah pandai guna botol so saya bawa susu yang dah pump. Tapi bila dah dalam kereta boleh bagi direct bf

2y ago

brapa bulan eh bby sis dah bawa kluar? ada 3 4 bulan? bby nk susu brapa jam skali eh kalau umur mcm tu. atau tengok bby jugak? lain bby lain demand dia?

tgu laa die 2 bulan ke 3 bulan dlu. beli nursing cover tu. xpon siap2 pam susu ltk dlm botol, die nk susu nnti bagi yg siap pam tu. mall crik yg bby friendly. ade bby room. sng nak menyusu kan. bwk nursing cover.

2y ago

baikkk sis. trima kasih ❤️

sy tggu 3 bulan baru bwak baby kluar.. sy 80% bf.. klau kluar pg mall, selagi boleh mnyusu, sy susukan, pkai nursing cover.. klau xde tmpat baru sy bg fm~ 3 bulan baby x kerap sgt dah mnyusu..

2y ago

baikk siss❤️❤️

sya kdg bg direct feed kita pakai la nursing cover or sya pump dan simpan dlm botol... jom join group sembang mumy2 shaja ye https://chat.whatsapp.com/KZ6Cu60vwPE1K6jcnD9VH4