Proses lepas bersalin

Nak tnya pengalaman ibu2 yg dah bersalin. Proses lepas dah lahirkan anak tu mcm mana ya? 😅 First mom ni, tak reti sgt. Nnt lepas dah bersalin tu, anak mmg nurse terus mandikan eh? Pastu beg baju tu kena bwk skali masuk lr ke? Ke tinggal kat wad? Nnt nurse g ambik. Pastu baju anak biasa nya ibu2 bwk brpa psg ya? Waktu bila ibu di tolak masuk wad? Maaf klau byk tnya 😅 #firstbaby #firstmom #30w

6 Balas

sya bersalin hritu bulan 10., lps dh bersalin nurse akn mndikn bby n bgi dkt kita klau x da apa² msalah.. boleh jga sndri smpai kluar wad.. utk lr plk sya hritu just bwk baju/seluar baby, pampers, mitten n botties baby & kain bedung.. yg kita x perlu sbb pkai yg hospital dlu mcm pad.. klau dh penuh nnti dlm wad bru tukar yg kita bwk. dlm wad plk sya bwk spare 2 pasang cukup skli dgn mitten n botties dan yg kita hnya bwk bju, kain batik utk discarge je.. pgi² nurse akn ambik bby utk bgi mndi klau awk bwk bju lebih boleh guna yg awk bwk if not boleh guna yg hospital punya dlu..itu sya punya pengalaman lah tpi hnya guna sepasang je sbb dh boleh balik.. utk dr approve awk balik., awk kena bgun pegi bilik air sndri n suda kencing.. bby plk kena suda kencing berak dlm msa 24 jam.. lps dh settle semua, awk dh jahit apa semua n bby pown settle diorg cek bru boleh naik wad.. mcm sya hritu bersalin pkul 4:50 ptg, lps settle semua skli sya n bby dlm pkui 10 mlm lbih bru naik wad

Mcm sy induce brsalin at 36w, lps subuh nurse da tunggu utk p lr. Sbelom p lr nurse siap pesan utk tanggal brng dlm, just pkai bju hosp je, sbelom masok lr, nurse siap pesan suruh bwa brng baby, botol air kosong n handphone. Bju baby spasang, pampers n kain/napkin utk bedung. Lps brsalin baby xmndi lg, lps bbrpe jam bru dorg ambil baby utk d brsihkn, lps tu esok2 nyer pgy2 lps doc da round, nurse akn ambil baby utk mndi (sbelom tu ibu kne siap2 cuci n tukar pampers baby dlu). Bju baby yg sy bwa p hosp 3 pasang. Tp yg sy guna 2 je, kne plak ank awl dok bwh lampu sbb kuning, mmg xpkai bju, even sarung kaki n tgn pon xpkai, pkai time nk balik rumah je smua tu.

mcm sy baby lahir time pkp. mmg husband tak boleh masok. saya pergi hospital doctor check dh 4cm. jadi sy mmg direct masok LB room. sebelom tu nurse akan minta tukar akan minta pakai baju hospital. brg2 semua husband pgg dn husband tggu luar. petang tu bersalin nurse minta baju baby. jadi husband yg bg. mcm sy sbb bby kena tahan ward 5hari. sy pon dok ward 5hari. masa dh masok ward husband pasing brg dkt guard depan ward. guard akan dtg hntr bg dkt kita. tiap2 hari mmg dkt hospital nurse2 akan ambik mandi kan baby kita. kita ja ambik siapkan baby. lepas nurse bg mandi.

Kalau boleh semua perhiasan buka sebelum 30w. Dalam lr tak boleh pakai. Pengalaman saya, lepas nurse mandikan, nurse akan bagi kita baby tu masuk dalam wad kalau baby takda komplikasi. Time tu baby dibalut guna bedung hosp & siap pakai pampers hosp. Dah naik wad baru nurse pakaikan baju baby. Nak mudah, bawa sleepsuit yang siap mitten booties. Anak saya pakai baju yang sama je sampai discharged. Saya bawa 3 set tapi guna satu je.

bawa je sepasang bju ank ke labour room, pampers,lampin,seluar dlam awk,pad..mcm kt hospital Sy,baby kena pakai lampin dlu,selagi x berak Dan kencing, dah berak, kencing,bru bole pakai pampers.. utk wad bwa la 2,3 pasang baby,sepasang bju utk awk discaj hospital nti..nurse mandikan ank kita nti . sehari sekali

Hai. Masa baru lahir nurse yang akan urus kan anak. Pengalaman saya nurse pakai kan baju hospital untuk anak. Baju anak dan saya memang kat wad yang saya tidur tu. Baju anak 2/3 pasang je dah cukup. Bila dah ada bukaan dan tanda² yang lain macam contraction dah kena warded