Ubat batuk anak

Hi nak tnya memang boleh eh makan ubat batuk utk anak yg 5 bulan lebih.. masa sebelum ni makan ubat kahak je tapi smlm pergi doc bagi ubat batuk

Ubat batuk anak
6 Balas

Xpayah bg. Just sapu minyak asmak atau ao waleet kat dada n belakang baby. Kalau xde boleh buat garlic oil. Maybe ada parents yg ckp “dia doktor dia taulah ubat batuk tu sesuai utk baby”. Betul tp sebenarnya kita sebaiknya elak bg ubat kt baby utk kuatkan immune dia. Lgpun most klinik bg je ubat sbb mmg termasuk dlm sop klinik tu, “wajib bg ubat kepada pesakit” sbb tu dia bg jugak. Percayalah sbb sy pernah pergi klinik tapi end up sy xsakit pn tapi doktor tu sebdiri ckp sy kena bg ubat jugak sbb sop klinik. 😂😂

Tk prnah plak tau ada ubat batuk utk bawah 6 bulan sbb prnh pg klinik semua Dr ckp mmg tk ada ubat batuk utk baby kecik2 ni. Kalau ada pun paracetamol syrup utk demam je. Kalau sy mmg tk berani nk bg ubat batuk kt baby. Berani ltk minyak2 je kt dada dia.

Ank sy bru 6buln lbh. Bila dia batuk @selsema mmg xpnh bg mkn ubt. Just sapu mnyk asmak dada, blkg bdn, betis & tapak kaki. Alhmdulillah batuk & selsema akn kurg.

anak saya makan ubat batuk ok je.dokter yg bg. 5 bln.

ada try guna cough patch? anak sya bkesan..

Setahu saya ubat batuk tak boleh bg kt baby