Mengidam Makan Tiram Mentah viral

Nak tnya.. Kalau prgnant boleh tak makan Tiram viral yg Mentah tu.. Mcm craving pulak.. Xnk mkn bnyk.. Nk makan 1 je.. Buat rasa... #craving

9 Balas

sy ada terbaca isu tiram mental bru² ni .. tiram mentah mmpunyai 1jenis bacteria yg boleh mnyebabkan kita akan sakit prut / cirit birit ..xkisah sama ada tiram tu fresh or sudah dicuci sebaik yg mngkin .. jika tidak bernasib baik boleh mndtgkan maut ..jd Renung² kan laa .. byk lg sejenis angkatannya kita boleh mkn , sayangilaa baby ANDA serta kesihatan ANDA✨

2y ago

sorry typo .. mentah ..mental dtg mana plak😂😅

sy pon teringin sgt2 sis. tp sy ttp keraskan hati xnk mkn ssb sy masih fikirkan kandungan . bkn senang nk dpt zuriat . jd sy sanggup xmkn dr mkn sis . taknak ikotkan hati sgt kesian nnt kt kita and bby . better tahan lah dulu nnt dh beranak nk mkn ape pon mkn lah

jgn sis..mnyesal x sudah nnti...sbb sy pernah ada pnglmn makan sushi mentah ms pregnant anak 1st dlu...result darah slps branak mmg tnjuk bukti ada makan makanan mentah ms mngndung yg jadikan baby lahir apgar score x mncapai target

Kalau sayang kandungan pls la jangan makan. Sy termakan daging separuh masak satu slice hari tu pun dah menggelupur malam tu sakit perut. Walaupun satu je apa2 makanan yg tak masak ni ada bakteria. Kesian ke baby ye pls.

2y ago

Betul. Kalau sy pun ikutkan rasa mengidam tu nak je makan steak sparuh masak tu. Tapi duk fikir anak kita tahan sampai tahun depan 😂

Sy pun tringin betul hahahha tp tahan hati sgt2.. Skang baru 5m.. Kejap je Lg.. Sy tunggu 6 tahun Utk anak ke 2 nie.. So kalau boleh elak, elak semua mende yg boleh mudaratkan baby & diri.

Tiram ni lg byk bakteria nak plak bercengkerang. Kalau teringin masak la sis utk hilangkan skit craving tu..

Sama laaa kiteeee 😂 dr awal pregnant smpai skrg duk sabar je

xboleh awak.. mmg bhya.. kita boleh mkn yg dh msak shaja

nope.