check up

Hi, nak tnya..... Kalau first pregnt kan dia akn bg 2x suntikan...bila suntikan prrtama dknakan ? Dan , hrni sy pergi chck up di klinik desa.. Nurse xcheck pon hb. Mmg mcm tu ek ?

12 Balas
Expert

Hi, nak tnya..... Kalau first pregnt kan dia akn bg 2x suntikan...bila suntikan prrtama dknakan ? Dan , hrni sy pergi chck up di klinik desa.. Nurse xcheck pon hb. Mmg mcm tu ek ? Salam sejahtera puan. Untuk makluman anda, suntikan 2 kali ketika kehamilan biasanya bertujuan untuk memberikan vaksin ATT (anti-tetanus toxoid) atau suntikan mencegah penyakit kancing gigi. Suntikan ini adalah berlainan dengan ujian rutin bagi mengenal pasti paras Hb ibu hamil yang biasanya dilakukan sebulan sekali atau lebih kerap bergantung kepada keperluan. Bagi ibu hamil yang mempunyai paras Hb normal, ujian paras Hb biasanya dilakukan sebulan sekali sahaja. Anda boleh layari www.DoctorOnCall.com.my untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang sebarang masalah kesihatan atau bercakap dengan doktor bertauliah secara atas talian. Terima kasih.

Just share my pnglman, suntikn kli 1 28w n kli ke2 32w..then check hb mmg stiap kli checkup ambk drah..bla checkup dah dri sbln skli ke 2 mnggu skli pun still kna ambk drah check hb..n last week bru start check up smnggu skli..last checkup still kna ambk drah utk cek hb but this week nurse kta x prlu dah ambk darah sb dieorg kta tunggu nk sruh bersalin ja 😂😂 tpi klau x bersalin lg still ler dtg checkup stiap mnggu huhu

Suntikan kancing gigi saya kena mase weeks 28 bila start kira gerakkan baby, lps tu suntikan kedua sebulan lepas tu nurse cucuk lg. Bab ambik darah utk hb rasanya sebulan sekali nurse akan ambik tp tu kalau hb kita okay tak silap. Kalau hb bawah 11 mungkin dia akan ambik dua minggu sekali utk pantau.

5y ago

Ohh lain lain kut, ikut klinik agaknya kalau mcm tu

Sy x pnh pn kne injection. Cme stiap kali check up dia akn amek darah utk check hb. Amek air kencing, timbang brt, ukur perot, check gerakan jantung baby start 18 mggu ke atas, check kaki. Tu je.

Sy pon cek up kt kd..stiap kli cek up akan cek hb.glugos de kencing.berat badan.ukur perut n ek jantung bb..tkot nurse tu lebh kurang kot klu nk kata lupa xkn la sbb tu la keje dia hari2 kan..

Kalau klinik tempat sy pulak, first inject tu bila first time dah rasa gerakan baby.. pastu, cek hb & kencing tu rutin setiap kali sy bklinik..

Sory sebetulnya yang awk nak tanya tu suntikan apa sis? Hb ke kancing gigi.

sy yg prtama masa 23w..yg kedua 27w..knp x tnya nurse x cek hb..hb sbulan sekali.

5y ago

Ntah.. Klinik desa. Nurse sorg tu je td ada..

klau checkup sblm nie hb ok.. next checkup die takkn cek hb lgi..

Selalunya cek hb sebulan sekali. Mungkin bileh remind nurse