Baby Aktif Gerak (13 minggu)

nak tnya bole? ada yg mcm saya ke? baby aktif je gerak dlm perut walhal baru 3 bulan(13minggu) normal ke hal tu? maaf tanya sebab first pregnant and first baby😅#ingintahu

30 Balas

mcm sy sis dpt rasa awal. sy masa 13weeks pon boleh rasa ada prgerakan. masuk 14weeks letak jari boleh nmpak jari terangkat serius x tipu. suruh husband pegang pon dia ckp yup ada mcm jentikan. 15weeks ada sekali tiba2 bonjol timbul & keras mcm bola pingpong. masuk 16weeks keatas hah mmg active & makin kuat jentik2 tu. masuk 20 weeks baru smpai level baby menendang.

sya 14 minggu😅sya tak rasa lagi..cuma angin tu kuat,seakan² macam pergerakan baby.sedangkan bukan..tapi kalau kata keras timbul tu ye sya pun rasa..tapi tak bergerak,naik timbul keras macam tu je🤭pegang geram..doc kata tu memang baby,cuma tdk bergerak sahaja..dia aktif bila dah 5,6 bulan😂doa baik² kalau krg rasa dia aktif doa semoga dia membesar dgn sihat🤲🏻fikir positif je janji ibu² happy ye🤗..

masih awal lg klau ikutkan 13weeks 😁mmg dia dh bergerak tp utk sampai pd kita utk merasai pergerakkan tu kebanyakkannya jarang berlaku sbb dia masih terlalu kecil lg😁 paling kuat rasa gerak 20weeks keatas. sy dulu 19weeks baru rasa ckit jela tp x kuat lg.. klau ikutkan 13weeks masih lg 1st trimester itu masih terlalu awal lg tu 😁 yg sis rasa aktif tu rahim sedang berkembang 😁

baby mmg dah gerak masa 13 minggu, tp untuk rasa tu setahu saya agak mustahil sbb kantung lagi besar dr baby.. saya masa scan pun Dr sampai tak boleh nak ukur sbb aktif sangat, tp tak rasa apa2 pun, sbb kaki tangan pun pendek lagi, nak pegang muka sendiri pun dia tak sampai, apetah lagi nak tendang kantung..

rasa gerak camne ye masa 13 minggu tu? ikut pengalaman dan org keliling plg awal boleh rasa gerak masa 16 minggu, tu pun susah rasa. 20 minggu keatas baru ada rasa kick. 13 minggu size lemon so mcm agak susah nak detect gerak jadi saya curious rasa apa

2y ago

betul tu awak..

saya masa 13w scan baru nampak dia dok pusing2 😂 cuma perut kuat cramp risau kalau jadi cramp.. sekarang dah 17w tak lama lagi boleh scan lagi dan harap dia aktif dalam perut mummy dia 😍sebab mummy dia kuat stress risau sangat2 😩saya 1st mom 1st baby ✌

sy baby gerak aktif dri 12 minggu lg.. mula2 was2 jugak.. then nurse confirmkn mmg gerak baby.. sampai sekarang aktif.. klau org sentuh perut auto dio tendang.. sensitif sgt.. dktor & nurse selalu kena.. smpai diorng ckap baby sy ni garang sgt.. xboleh org usik..

Sama sis mcm sy, mmg terasa sangat baby gerak. Tapi apabila sy baca pengalaman org, agak mustahil baby gerak seawal 3 bulan. Jadi sy concludekan, rahim kita tgh mengembang, so kita rasa mcm ada pergerakan. Tapi bukan baby.

saya pon 13minggu..blum dapat rasa gerakkn tu...tapi p scan sbb ada pendarahan.... bila scan..tgk baby aktif sngt..dia gerak2 siap mcm lompat2 mcm tu... rsa lega sngt2 .. wlaupon ad jgak darah kluq sikit2 tu...dktr bgi ubt kuatkn rahim...

masa pregnant anak 1st, saya bgtau doktor 18mnggu da rasa baby gerak pon doktor kata mengarut, angin je. 20mnggu baru rasa. kite excited lebih. kdg org xpregnant pon perasan perut dok gerak2 sbb excited nak pregnant 😂😂

2y ago

xmengarut pun. sy dh rasa seawal 13 mggu dup dup kene tolak kalo duk mencangkung atau lipat kaki. 18 mggu dh boleh rasa dgn tangan obvious. 20 mggu tu dh gerak2 aktif nampak dgn mata siap blh rakam😄