nak tau simptom 10 minggu mengandung atau keguguran dalam tempoh tu

Nak tau pengalaman korg yg keguguran masa 10 weeks or below... Apa simptomnya? Sbb sy alami sakit pinggang yg sgt sgt sakit

13 Balas

Sy 2x gugur. Yg first masa 8 minggu. Mmg rasa cramp mcm period tu tapi area lower abdomen perut & sakit sgt pinggang beberapa hari. Sehingga hari yg ketulan nak keluar tu, rasa mcm kena contractions. Dtg selang beberapa minit then terkeluar lah seketul daging, boleh nampak baby masih dlm kantung dia comel je. Hehe. Kebetulan masa tu zaman Covid, sy demam shaking a week before. Dah gugur tu sy ke hospital & check rupanya sy pun Covid. Jadi berpantang sekejap di hospital. Alhamdulillah semua Allah permudahkan. Yg 2nd time masa 6weeks, kurang sakit pinggang tapi sama keluar ketulan. Rehat & pantang kat rumah. Selang sebulan, sy amalkan jus & jamu dari Bonda Rozita. Alhamdulillah sekarang dah 30weeks pregnant😊

5mo ago

Ha ah ya. Dua2 tak buat dnc. Keluar sendiri. Yg first tu je kebetulan masuk hospital sbb covid. Jadi dia scan skali perut, doktor ckp dah clear semua. Yg 2nd misscarriage, sy tak jumpa doktor pun. Lepas keluar ketulan, sy just jaga makan je, takdelah berpantang sgt. Cuma keep track tgk badan kita mcm mana, darah keluar berapa lama. Then, baru ambil jamu & jus Bonda Rozita utk stabilkan semula hormon..

saya pernah keguguran tp keluar tanda warna coklat sikit².dia keluar pun time kencing saja...saya pergi klinik dulu scan dan nk kepastian.doc ckp kandungan saya tak menjadi sebab jantung takde,ada kantung dan janin saja.dalam semggu mcm tu,tb² alahan saya makin berkurangan.time tu saya belum sedar lg jika saya keguguran.sehinggalah satu hari tu waktu saya nk ke tandas saya rasa memulas nk kata kuat xsgt pastu rasa ada benda nk keluar dari kemaluan.saya pergi tandas dan ddk mencakung tb² janin keluar sekali gus.alhamdulillah dipermudahkan.pergi check dan scan kat emergency mmg dah sah² janin dah keluar sepenuhnya.

Sy penah..stiap hari rasa sakit perut mcm period.. mmg x selesa, kdg ter menangis jgk sbb sedih asyik sakit. Pastu ada spotting, sy terus pegi hospital bhgian ibu mengandung kt emergency tu. Situ kot org panggil pac sy pn xtau huhu.. kt situ dorang check smula urin sy negatif dah. Esoknye kua darah berketul sy pegi situ skali lg then doc masuk mulut itik utk check ada sisa lg ke x. Sume clear dh huhu.. masa tu dlm sebulan cmtula.. bila sy pregnant kali kedua, Alhamdulillah mmg xde sakit2 dah. Now da tunggu hari je nk bersalin..

5mo ago

Tak sakit pn.. jangan keraskan badan..

sakit yg teramat skit.. mula2 rsa cm nak period dlm 3 -4 hri lama2 sakit dia tu bole buat kita xbole tdur smpai rsa nak mngis menjeritt mnta tlong bwk trus g emegency😭😭😭😭😭 malam tu aku rsa 1 bdn bepeluh muka pucat ya Allah.. tapii slepas kjdian tu xlma lepas pantang trus sya preg lagi alhamdulillah😥😥 ada hikmah

4mo ago

mlm tu sy trus g emegncy kbetulan pkul 3 pagi sbb dah xthn sgt meraung2 .. yg cek pula pmbantu dokter dala lelaki dia siap scan perut sya dia ckp xde pape mgkin gastrik aku xtau nk ckp ap dah .. aku tpksa dduk kat kerusi smpai esok sbb ward smua pnuh then dia masukkan air 2 botal stiap 30 mnit dia masukkkan ubat thn sakit pun xjln juga aku kasih nangis menahan perasaan tu Allah je tahu bibir ni xbhnti mgucap Allah😭😭😭 aku telelap juga la smpai ke pagi then dictr masuk pkul 8 pagi nak cek.. time tu lega skit je tapi masih sakit.. dicter sarankan g pesakit puan ..lpas kluar dr hsptl kul 11 pagi dah xlrat trus blik rumah smbung tidur sbb dah 3 hari tidur tgnggu sbb bnda ni.. trjga pkul 2 petang perasaan mcm ade benda panas kluar dr kemaluan.. lpastu sya pergi ke tandas macam nk teran berak tau tapi xde rsa nak berak.. skli perasan kluar darah beku sbesar tapak tangan sempat sambut bagi tgok kat kakak dia ckp sya kguguran .. masa tu baru btul2 lega ya Allah sbb benda tu dah kluar... tapi 2

Saya pernah.. mula2 mcm tulah saya alami sakit seperti segunggut dan sakit pingang yang berterusan.. lps tu klur spotting ..scan kt hsptl xnmpk kantung.. admit wad sbb risau kandungan luar rahim.. msa kt wad darah kluar mcm haid biasa xlma slps tu gugur jatuh sndri.

sy masa y 2 bln tu xde tanda pun..tb2 je mulas2 perut..g tandas bile cangkung kuar 2 ketul darah beku besar tapak tgn.y masa 3 bulan tu pulak sblm gugur tu sakit perut mule2 mild dlm sehari dua..n lepas pd tu sakit makin teruk n bleeding ..

5mo ago

sy bulan lepas tengah cangkung nak kencing keluar darah menitis, sejak tu la sakit sangat sampai harini

kekdg tu simptom biasa ibu preggy di awal kehamilan, puan dah buka buku pink ke? kalau dh boleh tanya nurse dkat situ. selagi takde pendarahan insyaAllah baby okay. mcm mana puan tahu puan gugur ya?

5mo ago

sma mcm sy mmg xd drah klr sakit mcm sengugut. mlm2 dmm mengigil bepeluh2. pi klinik scan doc kata kantung n bby msih ada d tempat nya tp jantung bby dah bhenti. doc sruh tgu 2w utk jatuh sdri tp xjatuh n xda drh. lps 2 mgu sy trs ke kpj utk dnc. skrg msih berpantang mc 2w

saya tak rasa apa. malam tidur saya mimpi nampak diri saya sendiri kena ratah dengan benda hitam. esok nya lepas maghrib terus menjijir darah keluar. takde simptom2 😭.

5mo ago

Ya Allah sisss, ade possibility x kne sihir tu? Try perubatan islam la sis

awak dah pernah scan tak? kalau belum pergi scan. sbb kalau sakit melampau ni takut etopic je sis. semoga tade yg bruk2 berlaku

sakit mcm senggugut tp mcm nak terkeluar perut. lpas keluar seketul darah hilang terus semua sakit include sakit breast