PERGERAKAN BABY

Nak tanye untuk ibu² yg first pregnant selalu pergerakan yg kuat kita rasa by week berapa ye? Skrg dah week 18+, biasalah ibu² first ni paranoid tu ada 😅#ingintahu

8 Balas

Sy 16w tuh mcm rasa angin berjalan. Masuk 17w baru rasa lebih sikit yg buat sy tau ohh camnih rasa baby gerak tapi halus lagi. Klau sy penat n bnyak gerak, bila sy rehat n baring time tuh mmg rasa betul mcm dia pun join jogging jugak. Tpi nurse ckap klau first mom nih mmg lambat dpat rasa sbb kdang baby gerak je cuma dia taktau apa rasa gerakan baby tuh Semoga baby n mummy semua sihat2 shj. Aamiin

saya first mom juga tapi around 16week 3days mcm tu dah rasa mcm dia tendang2 🤭 tpi mcm eh betul ke adik ni kick. tapi bila 17week mcm tu dah rasa dah. kadang dia kick terus letak tangan pastu dia kick lagi 🤭. teruja. tapi tkde lah kuat mna. rasa mcm dia cucuk2 je kick tu 🤣. selalu baby saya dia mengerass je. time dia active pula awal pagi and lewat malam.

stiap org x sama. sy plg awal rasa masa week 16 aritu. start rasa mkin kerap masa week 20. makin kuat start week 23 n above. week 28 xyah cite la kuat dia mcmna. now dah week 30 baby tendang mcm x sabar nk kluar hahahah. jgn risau klau masa belum cecah week 28 kejap rasa kejap x. sbb baby x cukup besar lg. by week 28 klau kurg 10 gerakan sehari tu yg kena risau

1y ago

Terima kasih sis, tu lah maybe org lain tak sama…ehehehehehhe, 🥰

18w ada rasa kalau ibu tekan perut. sbb doc sy scan dia tekan perut sy kuat bhgn abdomen, doc ckp ada rasa bby gerak tak? baru rasa tp perlahan. sebab, 18w masih banyak ruang kosong dlm kantung jd pergerakan bby x rasa sgt atau rasa soft je. bila saiz bby makin besar, ruang kosong dlm kantung kurang, pergerakan baby semakin terasa

1y ago

Ohhh, tulah agaknya, baby masih banyak ruang.. terima kasih sis🥰

Sy pun first time pregnant, week 18+, semalam ada rasa gerakan halus je tp xpasti tu gerakan baby ke. Hari ni terasa lagi, sy tekan dekat perut, mmg rasa mcm kaki dia tendang 😂

sya start 3bulan tpi soft je masuk 5bulan lasak yak mat siap berkungfu skrng ni la dh nak masok 7 bulan

saya dari week 17 dah rasa baby gerak macam angin2 je. makin lama makin kerap

sy pun nak tau..18w dah..tp x rsa apa..

1y ago

Sis ada scan tak? Maybe dia gerak² cuma kita je tak rasa sbb ruang masih besar lagi agaknya…