Berat badan turun

Nak tanya...apakah berat badan kita yg kuat turun d sbb kan kurang selera makan krna alahan akan menyebabkan berat badan baby dlm kandungan jga akan turut terjejas?#ingintahu

10 Balas

pengalaman sye,berat susut banyak,baby pun ter effect skli... sye punya ter effect pada tarikh due date..mula2 ikut tarikh last period kan,dpt bulan 10... lepas scan dan time tu alahan teruk,berat turun..doktor tukar due date bulan 11..lepastu asyik clash je umur kandungan..mse checkup dgn nurse kandungan dh masuk 12w.. tp sbb HB low dan berat turun,kena buat app dgn doktor..scan,baby bru 11w...ha mcm tu laa...😅

Sebab alahan kot. Macam saya alahan sampai 5 bulan berat tak naik².. Nurse sampai risau berat tk naik tp baby makin besar. Scan kat swasta doc cakap saiz baby tk macam usia kandungan je beza 2 minggu. Tapi sy usaha jugak makan dengan minum susu. Alhamdulillah lepastu scan skli lg berat baby dh normal balik. Makan sikit² tapi kerap and yang penting jangan miss minum susu ye.

Sama dengan saya sejak alahan gegata, saya tak selera makan, perut saya pedih. Sekarang memulas je perut. Baby pun macam “mengamuk” sebab time dtg lapar dia, lain macam. Boleh perasan badan susut sikit. Tapi orang cakap normal, nak masuk 3bulan nanti moga ada selera balik la kita ya. Terus kuat ibu 🥰

2y ago

Doc cakap apa je? Saya cuba minyak gamat. Tapi bergantung pada orang jgk, ada yang pakai sabun elok. Saya takde kulit gatal cuma mungkin alahan. Doc ada bg ubat ke??

saya trimester satu berat turun byk sgt. lagi rendah drp berat sebelum pregnant. doktor bagi masa sebulan tuk cuba naikkan balik berat. dlm sebulan tu naik gak la sbb dh masuk trimester 2 baru ada selera makan. kalau berat x naik jugak nanti doktor suh refer nutritionist

1st trimester until 2nd, ada mommy yg masih ada alahan lagi.. tp 2nd trimester ada yg boleh mkn lagi.. kalau alahan teruk mmg berat akan turun.. tp rasanya xde effect baby.. 😊..rajin2 mkn buah2an ye..

2y ago

ye normal, spt sy ckp kat ats tu.. berat kita x kacau bb.. tp jgn sampai turun mendadak, turun sikit2 tu normal. 😊 bykkn susu n buah2an..

saya pun sama , berat badan turun sebab alahan teruk . nurse bagi susu tepung untuk naikkan berat badan , dalam masa sebulan nanti dia akan tengok balik naik ke tak

kadang berat turun disebabkan alahan sis , once alahan dah okey , berat auto naik balik sis . dont worry okey 😊

2y ago

sya msuk dh trimester kedua tpi ttap ja berat turun tpi berat ank naik

x sis, Sy dlu pn berat asyik turun je . tp Alhamdulillah berat baby naik okay je.. tp pastikan awk Makan..

2y ago

ouh...ok sis,TQ🥰

kalau 2 trimester mmg akan ada org turun berat. dont worry. janji mommy makan.

2y ago

sama laa sye. mkn sikit muntah, mkn byk muntah. kdg masak tpi xmkn. boleh telan biskut cicah milo jee. husband laa tukang habis kan 😂kdg kalau nk mkn sgt suruh makmertua masak kan. pergi mkn kt rumah die jeee. nasib makmertua faham.

sya sama jugak