Ubat oleh Kk

Nak tanya,Apa kesan sekiranya Kita mengandung,Kita tak makan ubat Yang dibekalkn oleh KK ataupun Kita terskip ubat sebab tertidur#ingintahu

11 Balas

tu bukan ubat sis, tu supplement. kalau pemakanan cukup nutrisi, inshaAllah tak ada masalah. tapi seeloknya usahakan untuk ambil tiap hari. sebab kita tak pasti pemakanan kita seharian cukup ke tak kan terutamanya folic acid waktu awal pregnancy. kalau dah terlepas tak apa. lepas ni cuba set alarm ke minta suami ingatkan tiap malam sebelum tidur ke etc.

ubat yg kk bg tu mengandungi asid folid. asid folid ni bertujuan utk mengelakkan kecacatan berlaku pada bayi. contoh kecacatan adalah tempurung kepala bayi xde. ini mmg fact. boleh search dkt fb doctor imelda balchin pakar o&g. doctor ada explain if xboleh makan malam. boleh makan pagi. set jam utk mkn ubat kk

Usahakan utk makan ye sbb tu untuk kesihatan baby jugak. Saya selalu mkn ubat pg before breakfast ade je hari yg terlupa nk mkn pagi, so nnti balik keje malam before tidur makan je lah. Tkde masalah pun. Kalau mmg selalu lupa, set je alarm dkt phone untuk remind makan ubat.

Terskip sekali dua takpe sis, jgn sengaja skip lama dah la sbb multivitamin yg kk bagi tu penting utk tumbesaran baby terutama pada awal kehamilan

Terskip sehari dua takpe sbb tertidur kan? Jangan skip lama2 sebab supplement yg kk bg tu penting. Kalau rasa pemakanan awak okay takpe lah

kalau boleh usahakan makan juga setiap hari. supplement baik utk kandungan sis. 9 bulan kena jaga elok2 kandungan tu. jangan ambil remeh.

Sy banyak kali terskip zincofer tp hb menten 13. So takpela kot haha 😂. Tp ikut badan la klu awk hb low kne la makan vitamin kk tu

terskip sehari dua tu takpa. kalau skip sampai seminggu dua tu nanti masalah pada kandungan tak cukup vitamin

sy pon kdg2 ter skip mkn ubat,seelok jgn skip.tp biasa ar kdg2 ada terlupa juga

vitamin tu penting..kalau skip boleh effect hb