Speech delay

Nak tanya..anak sy dh 2tahun 6 bulan tapi masih belum boleh bertutur.. Puas ajar sebut ayah ibu adik, die masih xnak sebut.. Normal ke? #speechdelay

1 Balas

Speech delay tak normal. Pergi kk ke swasta? Dengar dari kawan selalu kk memang akan refer pakar kalau by setahun berapa bulan entah masih belum pandai cakap perkataan. Tapi if swasta, you kena cari initiative sendiri. Pergilah rujuk pakar kanak2 dalam bab speech delay ni. Janganlah biarkan budak tu. Sebab tu gadget / screen time tak bagus untuk kanak2, selain dari tak bagi gadget, kita pon kena banyak bercakap dengan dia. By 2 years patutnya dia dah boleh cakap banyak full sentence. Please ambik serious, kesian anak. Pergi jumpa pakar okay, jangan biarkan

3y ago

Faham, anak sedara i pon cmni tapi mak dia buat tak endah je. Jangan abaikan ok, kesian dia. Cepat2 refer pakar. Insyaallah nanti ada improvement lepas pergi pakar👍🏻