Persoalan serious.

Nak tanya tempat yg saya bulatkan tu saya perasan ade ketulan and sakit. Tu ke dipamggil clog duct? Ke ape eh? Mcm mna nak hilangkan eh? Kena pam ke slalu?#firsttimemom

Persoalan serious.
16 Balas

Saya baru kena bengkak susu awal bulan ni tadi.. sakitnya sampai angkat tangan nak buat apa pun sakit. baring sakit nak bangun pun sakit.. tuam tak jalan dan makin sakit.. hujung² sy mandi bawah hot shower sambil sisir breast sy.. sbb sakit sangat sy tunduk biarkan breast tergantung dan sy sisir dari atas (dada) ke bawah (nipple) sambil nanggis 😅 lega .. esok nya kurang sakit dan tak lama sembuh.. dalam 2 3 kali sy mandi tu sy buat. otak ni dah fikir mcm² dah takut kena operate . pulaakkkkk 🤣

7mo ago

haa kan.. sy google tu 🤣 nasib menjadi.. sy smpai rasa nak pg emergency dh masa tu. tuam sy dah buat, urut marmet pun dah.. last2 sisir je.. sampai merah kulit sy sisir. 🤣

sy bgkk ssu smpai dmm. huhu. msa tu kt wad sty ngn bby sbb dia duk bwh lmpu... skit sgt😭. asal baring mngiring, susu plk tumpahhh sblh yg terhimpit tu😂. sy marmet slow2 je, kt hosp tu plk tkda air pns or air sjuk nk tuam, tahan sakit je la msa marmet tu😅😅. dlm smnggu jg kena bgkak susu ni, lpstu dh okk. firstmom. tak tahan sakit bgkak susu tu, sy prgi plk suru husband sy hisap klw bby dh kenyangg😂😂😂sakittt nye tu ampunn.

tuam sejuk guna kain salut ais smpai rasa kebas2, then tuam pns blh guna kain juga yg drendam air suam pns smbil tuam urut2 bhgn yg trsumbat, akan ada rasa skit tpi ni demi kebaikan lps tu marmet mksdnya kluar kan susu smbil urut2 kearah puting tmpt susu kluar. masa dh krg2 bengkak bru blh pam, jgn pam masa bengkak tau lagi sakit. sy dlu mls nk bt tuam2 ni sy mndi je air suam pns smbil urut2 susu then slesai mndi sy terus pam.

1) tuam sejuk sampai kebas. sambil tuam sambil massage. kemudian tuam panas. sambil tuam sambil massage. kemudian awak bagi baby directfeed ataupon awak marmet. ulang sampai awak rasa lega. sakit mmg sakit. tp boleh kena buat. 2) boleh guna lactation massager. urut dkt kawasan clogged duct 3) mandi dgn air suam / water heater. sambil mandi sambil massage kawasan clogged duct

7mo ago

inn shaa allah, akan okay. masa baby directfeed awak boleh massage juga. utk lancarkan pengaliran susu bdn awak. keep ulang sampai awak lega❤️

Terjadi bila susu start produce dgn byk secara mendadak sampai tersekat pada saluran susu. Urut lebut pada bhgn ketul guna 2 jari atau lurut2kan dia. If x menjadi jugak kalau sy tuam dgn tungku atau alir dgn air suam pd bahagian yg sakit. Bila ketul tu hilang, continue marmet. Saya tak syorkan pam. Marmet manually utk kurangkn clogging

7mo ago

Saya dah buat dah cara ni mmg menjadi. Ade ok skit dah. Hehe.

mcm mana ye nak tau clog duct atau tak?kan kalau dlm breast mmg ada rasa ketul2 kan.ke tak ada?kalau tak ada means mmg dlm breast tu kosong je mcm angin semata ke?maaf soalan mcmni.sy btul xtau.kdg lepas pam breast rasa ringan tp still ada ketul2 tu.bukan muscle atau tissue kat breast ke?

7mo ago

means breast memang kosong la ye sis kalau dah lepas pam.sy kadang dh pam tp still rasa ketul ..takut nya mcm2 sy fkir.rasa down pun ada .tgk org lain elok je bg anak susu df

uiii kalau saya clogged duct sakitttt kalau pump.. kena release guna tangan saya buat time mandi air panas. tp selalunya ckp kat baby, tolong ibu sakit ni 🤣 biar dia hisap, tahan pedih kadang sampai menggigil tp tu ubat mujarab, bg saya la

7mo ago

btl sy pn slalu mnta tlg baby trus🤭

Hari tu saya bengkak susu macam ni jugak la. Memang sakit sangat. Clogged duct tu jangan cakap la. Memang sakit. Tukang urut ajar, yang tu kena urut secara membulat bagi dia lembut. Panggil tukang urut. 3 hari berturut urut macam masa berpantang.

7mo ago

Alhamdulillah. Harap cepat baik ya.

kena urut. boleh cari tukang urut yg pandai urut susu.. tuam di tempat yg sakit.. minum air suam. mandi air suam. marmet sekali. memang agak pedih sakitnya. tapi kena buat juga nak elakkan lagi melarat.

angin org kdg panggil kelenjir dulu sya pernah jadi sakit sikit dan bengkak cm bengkak susu lepas p urut ok..klu masalah kewangan boleh tuam kat bahagian tu.nti dia akn surut