Berapa ribu ibu2 spend duit untuk First Baby?

Nak tanya, tapi kepada ibu2 yang baik hati je ye. Yang mulut lazer jangan comment kat pertanyaan saya. Saya nak standby simpan duit… Boleh share tak pengalaman ibu2 yang dah beli barang baby. And berapa ribu saya perlu standby untuk beli barang baby? Tak accurate pun takpe just bajet kan je dlm berapa 😄 #pleasehelp #firstmom #bantusharing Thank you

17 Balas

2k utk first baby sebab anak pertama ni banyak keperluan. Barang pun boleh tahan mahal sekarang. Macam saya campur ade beli dalam mall dengan online. Kalau nak beli barang baby start 6 bulan ke atas dah ok. Beli sikit2 yg penting2 dulu. Tak terasa sangat duit tu keluar macam air. Saya sediakan list utk beli yg penting. Alhamdulillah setiap list tu semua ade. Insyaallah anak kedua ni boleh jimat2 nak membeli sbb anak pertama haritu banyak tersedia.

First mmng banyk brng kene standby... mcm sy beli basic je dlm 1k.. mcm baju kelengkapan harian bby.. yg brng besar² depends on bajet.. klo sy brng besar mcm troller bby.. bby car brng cri bundel or adik beradik dh x pakai sebb budk cept membesar🤭 nnti beli² last brng terperok je kat stor x pakai.. 😅 blm masuk aqikah.. girl ok la 2K.. klo boy lebih la.. huhu

Stroller, car seat, mattress, baby cot, n chestdrawer closet je dah 2K. Shopping baju, tuala, socks, clothing, toiletries, bath tub die saja hampir 1K. 1st baby semua benda nk kena beli. Sy nasihatkan setiap bulan disiplin buat simpanan. Start 6 bulan ke atas, dah boleh beli sikit2 X terasa duit keluar. Beli brg2 besar dulu.

2y ago

Ye betul. Saya pn mula2 beli barang yg besar dulu. First barang saya beli, stroller. Lepas tu car seat, rocker, baby cot, bedding set, trolley barang baby and recently drawer. Tu semua dalam 2k. So lepas ni dah boleh focus beli yg kecik2 macam toiletries, lotion, breast pump, steriliser, bottle. Diapers saya dah beli awal2 in bulk masa baby fair midvalley hari tu. Jimat sikit. Bedung, barut, towel, socks, mitten, booties, hat, towel, bath tub semua saya beli sikit2 since 3 bulan lagi. Beli awal takpe sis. Biar la org nak ckp over excited ke ape. Yg pnting kita boleh rancang kewangan kita. Takde la terasa sangat duit keluar mcm air 😆

ank prtama sngt2 sedikit sy sediakn untk bby... baju mybe 5psng je.. tu je sy beli.. ank kedua pula yg pling bnyk sy beli lebih 700 ...tp tkde rezekii bby tk hidup lama... hnya pakai sepsng baju je masa dia dikubur.. ank ketiga pula 300 lebihh .. bby girl sy beli baju2 dress .. yg lain pakai abg dia pnya ..

kikiki klau sy xde bajet sbb bli siket2 start dr 6 bln..mcm setiap bulan beli..depends la ats bulan tu kdg 200 lbh..bulan seterus 300..n y sterusnye.cume duit utk bersalin sy simpan cam utk berurut tu.bg sy wt camtu jd x nmpk bnyk abs.mgkin org lain ade cara dia sndri mcm standby camtu kn

beli brg yg perlu sahaja.. mcm baju baby, tuala, bedung, ubt2..yg penting pampers mmg akn guna byk.. mcm car seat stroller seme belilah kemudian.. sbb lps bersalin byk duit kena guna.. jadi utamakn yg penting2 dulu.. 😊

Ta pasti brp tp harga tu atas brg jgk.. Kdg tu brg mahal sb jenama je.. Bole survey utk dptkan harga y lebih murah tp kualiti y sm.. Ad je rsnye... Tp kene rajin survey la.. 😅... Semoga dipermudahkan urusan awk ye.. 🥰

Unlimited budget utk Baby nie.. Anything utk dia.. Yg penting baby sihat.. Sy baru nak masuk 9 minggu. Nie anak yg pertama dan mungkin terakhir.. Sy dah 44 tahun.. Sy kawin Aug 2020. Alhamdulillah sgt bila mengandung. ❤️❤️❤️

First baby dulu dalam rm2k - 3k kot, tapi second baby less than that.. Rasa dalam 6-7 ratus je kot.. Byk brg kakak masih boleh dipakai alhamdulillah.. Tu pun gap dgn kakak 5 tahun, elok lg barang2 nya kalau beli yg berkualiti..

soalan yg bagus, 3k ke bawah bulan 6 ke atas br beli sikit sikit..start dari brg kepunyaan penting dahulu sbb kelahiran blh estimate trimester 3 anyx. Mmg sewaktu itu shopping tp kini kurang shopping lbh pada shopee.