Mual masa pregnant

Nak tanya, sy skrg nk masuk 8weeks, mual makin teruk.. alahan pun makin teruk jugak.. bau, tengok ayam , telur ke terus muntah.. bau makanan dkt kedai makan pun nak muntah.. mcm mana ya nk hilangkan mual ni.. sy sungguh x larat.. walau pun kerja duduk dkt office.. tapi rasa mmg x selesa.. #pleasehelp #ingintahu

8 Balas

ye..sy pon alami benda yg sama..even bwak krete prgi keje pon smpai mabuk muntah2..sy prgi klinik swasta..dorg bgi sy veloxin..ubat ni tersangat membantu..drpd asyik nk muntah setiap jam btol2 berkurang..sbbkn muntah2 terok dgn segala bau..sy lgsg x prgi kdai mkn..dekat rumah asal trbau yg x kne je cpt2 cri mask pkai..prnh pkai mask dlm rumah 24jam mcm kne kuarantin kovid..tpi nk buat mcm mne..nk elak muntah2 terok kn..tpi refer dgn dr dlu sblom ambil apa2 ubat..skrg alhamdulillah dh xmuntah2..just loya yg boleh dikawal

ya samalah , sy pernah termuntah dkt kedai makan elok je lepas habis makan. Habis meja makan. Tgk apa je tak lalu, tp dh 8 bulan ni semua yg kita tak lalu tu yg tu lah kita nk makan mcm telur contohnya. Takpa awk alahan mungkin sampai trimester kedua saja lepastu dh okay semua benda blh makan. Semua lalu je tu berat pun senang naik dh trimester ketiga. Kalau badan sy, buah jela dpt makan time2 alahan tak lalu semua benda.. buah je satu2 nya makanan yg lalu. So makan buah je time tu. Lapar tu lapar.

Saya mual teruk mulai 5weeks paling teruk 6-11weeks, berat ada turun, loya dan muntah2. 3 bulan saya tidak dapat buat kerja, sepanjang hari cuma baring saja. Doctor bagi ubat veloxin utk muntah2. Ada membantu sikit utk keep food down. Gas heartburn pun contribute loya. Yg membantu saya survive, makan/minum anything yg boleh telan - air yg sejuk anything manis atau berwangi limau.. Skrg masuk 16 weeks bersyukur sgt baru reda loya. Sis akan dapat lalui juga fasa ini, you can do it💪🙏💗

Sy pun sama sis. Makan pun seminggu tk boleh nk makan, makan je muntah, sampai jadi gastrik pulak. 2 hari lepas almost pitam kt tempat kerja, pergi hospital masuk air, baru okay sikit. Masak pun tk boleh. Dr ada ajar sy untuk minum air manis yg sejuk, elakkan minum air mineral yg bersuhu biasa, air mineral pun pilih yg sejuk, so far okay. Boleh la tambah tenaga sikit. Maybe sis boleh try juga.

Sy pulak kalau alahan tu try tarik nafas dlm.. ambik kulit limau bau, minyak angin ke apa sapu². Minta suami/mak sy urut² sikit belakang badan. Sy ada beli veloxcin tp lg menyebabkan sy muntah. Xserasi agaknya. Kuatkan diri ya sis dan jgn stres².

Sama la, saya hari2 rasa mual sampai x larat, tapi kena kuat sebab nak uruskan 2 hero kat rumah..lagi2 Sy & suami PJJ..kalo rasa mual Sy hidu vick & sapu kt kepala je, tu je ubat mual Sy 😂😂😅

beli ubat muntah. mmg kurang wpon mual2 still ada tp xmuntah. selera makan pon ok

boleh try mkn asam.