Heloo Ibu Ibu

Nak tanya... slps bersalin ibu2 terus minum ubat cairkn najis ataupun x? 😅 kita kena bawak sendiri ke? risau pulak sembelit..blh share pengalaman masing2..tq😁

5 Balas

Saya lps bersalin ok lagi tak sembelit, tapi najis dah keras. Jadi pada saya better ambil la. Sbb hari ke 10/11 mcm tu seksa saya nak buang air besar sbb sembelit dah teruk sgt 😭. Mmg tak plan pon nak ambil lactulose ke apa. Dah terkena baru terhegeh suruh husband beli. 2 hari saya seksa menanggung sembelit. Padahal sebelum bersalin kemain sng berak ye.

1y ago

tu la..takut sembelit... sbb nnt ada jahitan lagi... anyway tq sis..

mcm sy msa pregnant ni mmg sy dh set kul 10pagi dan 7 mlm msti akan mmbuang.. jd skrg prut sy pn dh jd trbiasa.. hrap2 lpas brsalin nanti timing mmbuang sama je..

Tak pernah ambil apa2 .. Cuma bykkn minum air suam & tak minum milo , risau najis keras & bykkn makan sayur 🤣😅

1y ago

cerita milo tu sis😂... sllu minum ok je.. tapi slps mngndung ahh audah sembelit.. dh stop dh.. sejan 3bulan preggy ....sampai skrng x sentuh walaupun kadang2 rasa mcm nk minum🤣.. sbb ingat balik sakit sembelit tu lgi teruk hahaha..tahan je.. anyway tq sis..😍..nnt sy ikut cara2 ni..tq😍

sy lepas bersalin esok tu diorang dtg kasi ubat sembelit,zincofer,ubat tahan sakit dan ubat keringkn pusat baby

1y ago

ya hospital bagi .lepas blik rumh tu 3hri gkla tk berak sbb trfkir mcm mna nk cuci😂

Saya tak ambil apa2 ubat utk cairkan najis walaupun sembelit.

1y ago

Tak sakit cuma tak best lah meneran lama 😅