Vomiting

Nak tanya setiap kali sis makan curry daging atau rendang ayam,sis akan immediately muntah balik.adakah sebab baby tak suka atau sangat berminyak?need advise..

14 Balas

tuu bukan sbb baby tk suka. tp sebab alahan masa mengandungg. kadang makanan yg kita tak suka before mengandung, boleh jadi suka lps mengandung n makanan yg paling kita suka boleh bertukar jadi tk suka , asal nmpk je boleh buat loya/muntah. mcm saya dri kecik tk makan durian . bg lah apa2 jenis durian pun memang tekak saya xboleh masuk. tp semenjak pregnant saya suka pulak durian lelagi kalau dpt durian crepe 😋

Saya awal2 pregnant, time alahan tgh teruk, mmg xboleh terima lgsung masakan yg bersantan. Dok bayangkan pun dah rasa loya. Kalau sup @ tomyam mmg berhantu. 😅

5y ago

Eh sme la kite.. Pdhl asal sy xsuka sup😊

Misi ckp makanan berempah bersantan mmg bleh buat muntah.. elok la elakkan dlu utk seketika.. huhu lebihkan sup2 gitu

Saya semenjak mengandung ni alah dengan bau kari ape lagi nak makan mmg tak boleh masuk

Sbb berminyak dan berempah...kalau tgh alahan jgn amik dulu makanan pedas berminyak dan berempah....🤗

Sy mkn ayam masak kari tdi wktu mkn mlm..dgn jayanya muntah balik, skrg ni rasa pedih ulu hati.

Kurangkan atau elakkan makanan berminyak. Baby sy x suke mee goreng or mihun goreng 🤭

Sy bila hidu bau daging lembu atau kambing dah rasa mcm nak muntah je 😅

Mungkin “spices” dalam kari/rendang boleh “trigger” alahan

Mungkin sis alah dgn mknan yg berminyak kot...huhu