Nak masuk 32w

Nak tanya saya nak masuk 32w dah. Ade perasan kat nipple dua belah ni kat lubang2 kecik2 puting tu mcm ade kluar putih2. Tu susu ke? Saya try bersihkan dia mcm pekat2 likat mcm tu putih2 tu. Kat smua lubang puting tu ade . #firsttimemom

7 Balas

normal. susu badan sudah terhasil sejak usia kandungan kita 16w. ada yg waktu hamil sudah nmpk titis2. ada yg belom. jangan marmet/picit/pam. memadai cuci dgn air bersih sahaja semasa mandi. xperlu sabun. kalau rasa xselesa sebab melekit boleh beli breast pad. dn pakai. susu likat tu kita panggil colostrum. selepas kelahiran bayi nnt susu tu ada 3-7hari sahaja. selepas 7hari kita tak panggil colostrum dah

8mo ago

boleh refer penerangan dr lactation counselor ni tentang susu colostrum https://vt.tiktok.com/ZSLKaamdH/

yaaa setiap kali mandi bersihkan je.. tapi jangan picit.. normal tu, breast tengah hasilkan susu..

iya. cukup bersihkan dengan air putih and jangan picit

Normal. Tu colostrum. Basuh gosok soft gitu je. Jangan kasar2 nnti melecet

saya baru trimester 2 pun sama jugak jadi mcm ni, x ingat minggu ke berapa

8mo ago

normal. xperlu risau

Normal , jgn picit ,just lap2 je time mandi ..

Susu start nak produce dah tu.