Pengambilan makanan

Nak tanya .saya first time pregnant and klau ikutkan dah 6 minggu tapi saya selalu craving makan makanan yang pedas , ada effect tak untuk kandungan ? #pleasehelp #firstbaby #firstmom

7 Balas

kalau blh kurang kan pedas la ye.. tapi sy msa pregnant hri tu memang suka mkn pedas .sblm preg pun memang hantu pedas la ..😅 preg mkn nasi goreng mesti nak kena ade chili padi potong²..makan maggie Korea extra pedas smua.. dlm sehari tu skali je la makan kaw² pedas..next nak mkn sy kurangkan chili.. prnah tanya doc blh tak mkn pedas..chili ape smua..doc ckp boleh je janji perut rsa tkde ape dah ok jgn dah mkn pedas perut rsa tak slesa tu kne stop la mkn pedas psl nanti kandungan tk kuat.. better sis kurangkan la..banyak kan minum air masak ye..☺️

2y ago

Sama dgn saya . Tp tu laa selalu kena pedih ulu hati 😅 masa pregnant plak lalu benda masin n pedas je , Org ckp anak laki . Mmg betul anak laki 😂🤭

sy sepanjang preggy ni mmg suka mkn pedas , tapi pedas yg sy masak sendiri.. kadang terliur2 bila fikir 😅 lepas mkn pedas, nk benda manis pulak adehhh .. tapi sbb perut sy tahan Alhamdullilah berani la makan, minum air putih pun bnyak..tapi xamalkan selalu, seminggu sekali 2 je mkn pedas kaw2 buat lepas gian gitu 😅

kalau nak makan juga , boleh tapi pastikan jangan terlampau pedas sebab saya pun pregnant 2nd ni kuat sangat ngidam makan pedas2 mula hari tu memang makan melantak dah sampai 3rd trimester saya kena cirit birit sejak situlah saya kurangkan makan pedas tetap makan tapi pedas dia tak terlalu ketara lah macam sebelum ni ..

makanan pedas jgn diamalkan tkut nanti perut x kuat .. nak ambik biar kurangkan pedas dan jgn selalu .. makan pabila teringin tpi jgn byk dan jgn pedas sgt ..

2y ago

most welcome😘

elakkn pedas ya ibu.. awak juga yg akan seksa nt pedih ulu hati.. perut makin hari makin besar lg seksa terasa pedihnya.. jgn kerap pedas jgn pedas sgt

Xda masalah cuma jgn terlampau pedas dan jgn mkn pedas masa perut kosong. Sy pun suka sgt pedas tp sy control sbb ada gastrik

sy dah 34weeks.. x pernah pantang pedas sbb sy mmg hantu pedas.. sy mkn ikut dan je. alhamdulilah cehvkup semuanok 😌😌😆