Scan baby 6 minggu

Hi nak tanya, saya first time pregnant. Ikutkan dari tarikh period dah 6 minggu. Tapi bila scan still tak nampak. Normal ke ? Check pregnant test mmg 2 line. #ingintahu

2 Balas

Hi, boleh kira normal sbb mungkin persenyawaan tu berlaku lmbt, jd usia kandungan boleh jd antara 2-4 minggu lebih awal dr kiraan tarikh period. Boleh cuba tunggu lg 2-3 minggu utk repeat scan, insyaAllah masa tu boleh nampak dh kt scan 😊 kalau still tk nampak, boleh cuba request TVS. Ada org awal kandungan kena scan dr bawah je baru nmpk, atas faktor kulit perut tebal, kedudukan rahim jenis retroverted, dan byk lg faktor lain.

Saya dulu 7w baru nampak kantung 1cm. ikutkan tarikh period dah 7w lebih tapi bila scan baru 6w lebih. repeat scan 11w baru nampak baby lengkap

3y ago

kira normal la ye. risau jugak sebenarnya. hehe. thank you 😊