Serious question pasal pumping

Nak tanya saya first mom. Pantang day - 14. Saya perasan kalau bngun pagi buat first pump of da day blh la dpt 3 oz susu. Tp bila buat pam setiap 3-4 jam seterusnya for the rest of da day hanya dpt xsmpai 1 oz pun skali pam. Knpa ye? Jadi pelik. Awal pagi je blh dpt 3oz. #firsttimemom

9 Balas

Mungkin jarak pam sebelum tidur tu dgn pam pagi tu terlalu jauh. Sebaiknya gap 3 jam. Setiap sesi 30-40minit. Guna mode massage dulu sampai rasa let down reflex (geli2) baru suction mode. Bila susu tak keluar lagi, on balik mode massage n repeat. Kalau gap lama sangat kurang demand, akan kurang supply. Kalau baby df memang akan kurang susu masa pam. Dan kalau baby df in shaa Allah susu lagi meriah sebab hisapan dia lagi kuat dari pam. Minum air banyak, makan makanan tinggi protein.

7mo ago

Betul lah tu.. sebab tu pam next dapat sikit. Malam kenapa tak df ya?

baby xde dgn awak ke? baby tak directfeed ka? size corong pump awak dah betul? pump yg awak pakai pon memainkan peranan penting. kena tengok sesuai tak dgn bentuk breast awak. level pengunaan dn mode semasa pump ada tukar tak?

Normal kalau awk pam dan bf sekali sbb baby dah minum seblm tu. Bykkn susu direct baby utk bykkn susu. Kalau awk x direct hanya pam saja mmg kne jaga jarak pam tiap 2-3 jam sekali walaupun tgh mlm.

Biasa awal pagi dgn sblm tido, kuantiti susu mmg byk. Tp dlm pantang tak digalakkan pam sebab risiko oversupply melain kan baby takde dgn sis itu patut pam.

patutnya xpayah pam waktu pantang. just direct feed / perah pakai tangan. melainkan baby awk warded. sbb suction pam dgn bby sucking sgt berbeza.

1st pump tu jarak brp jam dr last pump mlm sblm tidur tu? kalau selalu jarak sgt kan, lepas ni 3oz pun awak tak dapat dah utk 1st pumping session tu

7mo ago

Betul ni sis, take note ya, kalau lama sgt jarak pump antara pump next time takde lg 3oz. Tapi kalau lepas df n then pump dpt 3oz maybe hormon prolaktin tgh tinggi waktu tu..

gap sebelum pump first th brapa lama? ada bf baby x in between?

awalnya sis pam susu. sebaiknya pam susu selepas 30hari

pagi tu pagi buta ke?