Bolehkah menyusu bila ibu demam

Nak tanya saya demam panas on off.. boleh ke menyusu df dkt baby? Saya perasan sejak df sehari dua ni badan dia panas juga..😢

4 Balas

Boleh. Susu badan tak buat anak berjangkit. Cumanya awak kena jaga kebersihan diri. Cuci tangan sebelum dan selepas nak menyusukan baby, pegang baby. Jangan cium baby. Pakai mask.

Doktor kata boleh. lagi2 kalau demam yang tidak berjangkit. aspek kebersihan tu kalau kita sihat pun kita kene jaga juga, apetah lagi kalau tak berapa sihat.

lg bgus sis demam then susukan dia sbb antibodi sis akan msuk kat dia juga , so dia pn akan btmbh ada antibodi. tu yg saya baca la

Susu sis bagus sebab ada antibodi. Lagi bagus kalau perah n simpan dalam peti. Banti kalau baby demam elok sis bagi susu tu.