Breast feeding

Hi, nak tanya. Saya baru nak jadi first mom, now baru 20 week. Nak tanya, kalau nnti baby lahir kalau kita tak direct feeding baby boleh ke? Means kita pump, then bagi dia susu guna bottle. Saya tak bekerja pun, suri rumah. Sebab tknk direct feeding sebab takut susah buat kerja rumah. Takut rumah tak terkemas. Sebab tgk anak kakak saya, anak nya direct breast feeding, sampai nak buat kerja apa pun susah.

2 Balas

Xboleh. Dkt wad nurse akan pantau ibu2 utk bf bby masing2. Dan mereka akn check cara lekapan, pgg bby betul or tak. Klu dia nmpk awk pam, mmg kena marah on the spot. Sbnrnya pam tak digalakkan masa lps bsalin / dlm pantang sbb susu bdn akn drop. Hisapan bby dgn pam xsama ye. Sbb tu ibu2 yg bkerja ni akn mula pam bila dh habis pantang (nk ajar bby guna botol). Bt still df tak tinggal ya. Lain bby, lain karakter..jgn fikir semua bby sama saja. Bby sy alhamdulillah ok saja, df on time then time dia tidur buat lah kerja2 kita. Mmg xkn dpt perfect mcm sblm bsalin, tp apa guna suami klu tak sama membantu.

2y ago

Okay awak. Faham. Thankyou so much. Means beli breastppump bukan kepentingan sgt la jugak kan?

bby bukan 24hours nk mengopek je. masa bby tdo awk boleh je kemas rumah. masa dia nak menyusu je awk bagi. bukan every hour dorg bgun nak susu. new born bagi susu every 2 - 3 hour. org yg bekerja pon kebykn nya bgi botol masa dkt rumah bby sitter je. bila dkt rumah bgi direct feeding. kalau awk bgi botol pon awk still kena pgg botol tu jugak kena jugak stop buat kerja masa nak bagi die susu. bby mana reti pgg botol sendiri. sama je.