Adakah saya terlalu sensitif

Hi. Just nak tanya pendapat. Adakah saya terlalu sensitif. Saya pregnant 15 weeks. Mertua saya nak sambut birthday anak 1st saya kat rumah dia esok. So. pagi tadi saya kemas rumah dia sorang2. then. awalnya saya dah berniat nak mop lantai. mertua saya dah letak mop & ajax kat ruang tamu bila saya ckp nak mop lantai. Tiba2 anak saya terjaga dan perut saya pula mulai rasa sakit. so, saya tak jadi mop lantai. sudahnya, saya tertidur dan terjaga dalam pukul 12 lebih. Diorang dah siap masak waktu saya terjaga tu. Agak segan nak makan bila tak masak. tapi dah lapar sangat saya makan dan lepas makan saya basuh pinggan2 dalam sink & tolong kemas dapur sikit. perut saya masih sakit waktu tu. then, petangnya, waktu masuk tandas, saya cek ada lendir darah keluar. Saya agak panik sbb before ni lendir macam tu juga keluar and saya keguguran. waktu tu baru 7 weeks. Saya call bagitau husband saya. Dia just ckp 'nanti lah tengok lain'. then, saya keluar dan bagitau mertua saya. Dia tak bagi respon apa pun. Just cakap oo ja. tiba2 anak saya nangis sebab mengantuk. mertua saya suruh saya bawa anak saya keluar & main kat luar, padahal waktu tu saya baru lepas bagitau dia yg saya turun darah. Saya tak keluar pun sebab saya memang tengah sakit & tak nak risikokan kandungan saya. so, saya just senyum n cuba tenangkan anak saya. Saya tak nak bagi anak tidur sebab waktu tu dah dekat maghrib. Bila suami saya pulang, saya tinggalkan anak kat suami dan masuk bilik rest. waktu nk solat maghrib, suami saya masuk bilik. saya ajak dia pergi hospital cek sbb saya risau. tapi, sudahnya kena marah. Dia marah sbb saya buat kerja. sblm ni kalau balik kampung dia, saya tak buat kerja sbb alahan dia merungut ckp kat rumah mak saya boleh ja saya buat kerja, kat rumah mak dia saya tak buat kerja. kat rumah mak saya, saya buat kerja yg cuma duduk saja. mak saya langsung x bagi saya sapu sampah atau mop lantai sebab saya pernah gugur sebelum ni sebab buat kerja2 rumah. Bila dia dah membebel. saya dah rasa down. Rasa langsung tak dipedulikan. Saya sakit tapi tak da siapa yg peduli. so, lepas maghrib saya rest ja dalam bilik. dalam pukul 10 macam tu saya keluar ke dapur. mertua saya ada kat dapur. waktu saya tgh makan dgn adik ipar saya, dia suruh kami setting meja siap2 untuk majlis esok. Langsung tak tanya keadaan saya macam mana. Saya agak sedih. Lepas makan saya kemas2 meja makan dan dapur sikit. mertua saya suruh basuh periuk nasi waktu tu. tapi, disebabkan waktu tu tiba2 perut saya rasa sakit macam menekan ja, saya cuba rest atas kerusi dulu. tapi, bila rasa macam tak kurang pun, saya bangun & masuk bilik dengan harapan maybe adik ipar saya akan basuh nanti. Bila masuk bilik, lepas solat isya, saya baring atas katil & tiba2 rasa sebak dan nangis. Suami saya kat tepi buat tak tahu ja. Scroll fb sampai tertidur. Langsung tak tanya keadaan saya. Saya rasa tak dipedulikan langsung. Adakah saya terlalu sensitif?

2 Balas

Sy rasa it is okay untuk terasa hati dgn suami sis. Sbb ye lah dah la sis tgh pregnant anak die, sis pula tgh sakit perut, die pula buat x tau saja, buat endah x endah sakit sis tu. Kalau sy, sy pun terasa kalau suami lyn mcm nie. Ingat senang ke nk bwk org dlm perut nie. Nyawa kot. Dan kita bukan boleh tahu apa2 terjadi kt dlm perut kita. Pasal mak mertua tu sis abaikan je la. Die x ambik tahu pasal sis, x tanya pasal sis, sis terima je lah dgn hati terbuka. X semua akan suka kita walaupun mereka terima kita seadanye. Yg penting suami tu kena ambik berat & tanya pasal kandungan sis. Sy doakan semoga kandungan sis x de apa2 yg berlaku. Sis pantau dlm 12 jam lg, in case ada pendarahan/ lendir darah @ sakit perut yg teramat sakit, silalah minta duit grab pergi balik kt suami, sis pergi lah hospital sendiri. Semoga dipermudahkan urusan awak. ❤️❤️❤️

2y ago

Jika ada pendarahan bahaya sis. Sangat tak normal. Memg x boleh tangguh. Perlu ke hospital. Biar dr scan atau cek keadaan bayi. Sebb kalau biar berkemungkinan ancaman keguguran sis. Dan lagi satu, sis tengah pregnant jangan buat kerja rumah yg ada guna bahan kimia. Contohnya, cuci toilet ke mop lantai ke. Angkat bakul baju. Jangan.. sebb nt blh berlaku pendarahan. Bahan kimia juga bahaya untuk janin jika kita yg mengandung ni hidu

ada laki takguna gini yg menyirap je rasa