Luka Bersalin

Nak tanya pd ibu2 semua..sy bersalin normal dan baby dah sebulan lebih..luka jahitan masih ade yg tak elok lg..normal ke mcm tu..sbb bila buang air kecil jd pedih..Boleh ibu2 bagitahu kalau ade ubat yg boleh dibeli kt farmasi#bantusharing

1 Balas

Normal sis, mgkin jahitan dlaman belum sembuh spenuhnya.. nnti klu sis bwak check up bby, boleh mntk nurse cek kan luka, bgitau skali ade rasa pedih2 tu..biasa depa oke jek tlg cek kan luka.. sy xde pakai krim apa2 utk luka, sy cume guna air suam letak garam sikit,lepas tu celup kapas, dapp2 kat tmpat luka tu, wktu awal2 sy cume picit kapas tu jek lalukan air garam kat tmpat luka.. air gram ni fungsi as antibakteria dan cepat sembuhkan luka juga, nurse n doc pun sarankan cmni.. jgn risau ,lgsg x pedih pun..hehe.. sy buat cmni setiap mlm sbelum tido, lepas buat tu, sy x kepit kaki lagi, sy kibas2kn kain bgi angin kuar msuk keringkan luka jap dlm 20saat, baru sy pkaai pad dan tido..mmg slesa sgt..hehe