Nak checklist g hosp gov

Nak tanya para mommies semua yang pernah beranak kt hosp gov apa barang yang perlu dibawa ya?#firstmom #pleasehelp

5 Balas

macam saya hanya bawa pakaian utk pakai waktu balik rumah , tudung sarung , panties pakai buang , pad , pakaian dalam , baju baby dalam labour room , baju baby hari pertama n hari balik..ikutkan baju baby waktu nak balik rumah je bawa..sebab nnti kat wad ada baju hospital utk baby.tp sy masa bersalin dlu pakaikan baby baju sendiri..pampers baby bawa extra tau dengan wipes.bawa la spare biskut , bekas air panas , milo 3in1 tu.barang mandi jgn lupa tau..

kalau hospital jauh better bawa lah banyak nanti takda suami kena ulang alik bawa barang tapi kalau dekat bawa je apa yang perlu .. selalunya kalau bersalin normal sehari je kalau ceaser 3hari itupun kalau takda apa2 masalah kalau ada masalah antara ibu ke anak ke memang kena duduk lama ler jawabnya .. so puan sediakan kan lah tapi yang paling penting bagi saya pampers dan tisu wipes untuk bby kalau mak pulak pad bersalin kena sedia lebih ..

Thermos, air mineral, cawan, sudu, minuman 3in1, biskut/roti. -pakaian ibu ketika discharge -toiletries ibu -labour room (baby) -going home (baby) -bedung 2 (beranak malam sejuk, boleh bedung baby dgn letak atas badan) -wet tissues & tisu biasa (lap bayi berak/kencing) -disposable panties & pad -pad panties (waktu discharge) -extra pampers -powerbank & wayar -selipar yg selesa & tak licin (pakai siap before pergi hospital)

klu sy selipar getah utk msuk tndas dan power bank penting .. sbb susah nk cri tmpt cas ..

Gambar dari hospital Shah Alam

2y ago

alamak gambar tak clear la. tapi saya curious ni sebab saya plan nak bersalin sini 😂