susu Fm

Hi, nak Tanya para ibu2, ada x anak yg weanoff tp xnk langsung susu fm? Situasi saya sekarang, tengah preggy 4month,ank 1st masih mengempeng time mlm, da macam2 brand susu fm n flavor tp dia xnak minum 😭 mlm sy kejut dia minum air masak. Xpe ke mcm ni? Anak 1y11m

1 Balas

Firstly, tahniah sbb bf.. bukan mudah nk bjaya bf, apatah lg smpai lebih 1 thn. cun dh dekat 2 thn.. boleh je teruskn mengempeng tu smpai c adik lahir, yg penting x affect pregnancy. pengalaman sy same mcm puan. bila 2nd dh keluar, yg 1st lg nk lekat sbb air susu byk. merajuk tgk adik bf, die nk rebut jgk.. yg best time breast engorge, ade volunteer happy tlg... yg mencabar tu mase proses konsisten fully stopped yg 1st. trick gune minyak angin.. percaye die susu dh rasa pedas, x sedap dh.. baby adik je pndai minum susu "pedas" btw, every mom, every pregnancy is unique.. klu jenis yg Dr dh kate bf die time preggy mjejaskn, ape bleh buat kan... its okay dear... teruskn. lg bagus anak2 x biasa dgn teats.. and kite pun xnak diorg "ketagih" botol puting getah. memang kanak2 kecil perlukan susu (kalsium n wutsoever...), tapi utk umur 2 tahun xla perlu byk mcm baby.. sbb kite nk diorg belajar makan, di samping susu. susu pulak x terhad kpd susu tepung.. susu means "semua hasilan tenusu" - susu segar, susu tepung, yogurt, cheese, etc... cth kite bagi 1 slice cheese dlm sandwich anak, kira die dh minum segelas (saiz budak) susu.. so, boleh pelbagaikan.. susu kotak ke, susu bancuh ke, yogurt campur dgn buah segar ke, pisang goreng cheese ke... xpe jerrr... konsep bagi blajar makan (di samping susu). bagi anak slalu minum air masak pun sgt okay... air kan penting.. tapi tau lah klu anak kecil... fokus maaaaiiin x hengat nk minum makan kencing. ye la, mane la diorg tau tu penting kan... so, ibu bapa penjaga la yg kena atur jadual rutin harian... tmasuklah sntiasa offer air masak. sy pun bangunkn anak2 minum sikit mlm2. lps bawak g kencing, minum sikit air kt tepi tilam sblm diorg sambung tido. klu bilik air-cond, lg cpt dehydrated kan... eh, pjg pulak! anyway, nnt bklinik boleh mintak consult dgn Dr dan Nutritionist.. Teruskan usaha & niat murni puan. Allah bersama kita.