Pregnant dan darah tinggi

Nak tanya para ibu, mcm mne ibu2 buat klu tekanan darah tak stabil.. saspek darah tinggi..ok ke kandungan kita ni nt smpi dilahirkan.. #firstmom #ingintahu #pleasehelp #seriusnanya

8 Balas

Saya cerita pengalaman sy ye, sy pernah warded tapi masalah lain, kakak sebelah katil sy ada masalah darah tinggi, masa tu dia pregnant 11w. Seingat sy bp dia asyik 150 mcmtu walaupun dia tengah berehat. Doktor on ubat dekat dia. Lama jugak dia kena warded sebab nk pantau bp. One day dia boleh keluar tapi hari2 kena ulang ke kk untuk check bp. Dalam seminggu mcmtu bukan rezeki dia, baby dia tak kuat disebabkan tekanan darah dia yg tinggi. Kalau dalam kes sis ni mungkin boleh sembang dengan doktor cara2 untuk stabilkan bp melalui makanan tambahan ke apa. Banyakkan positif, rehat yg cukup dan jangan stress. Insha allah.

2y ago

baik la. thank you sis. beri penerangan.

Sis saya pon sama 🙏🏼 Ulang alik KK buat checkup. Selang seminggu dan 2 weeks. Nurse soh monitor BP sendiri. So beli alat BP kat rumah. Bila bacaan di rumah tak setinggi bila bacaan di KK. Agak rendah dan normal. Memang banyak beza bacaan dia. Tapi rasa tertekan la asyik nak ke KK je. Orang lain sebulan sekali. Kita sebulan tiap minggu. Sudahla bekerja, kena ambil cuti ja. Demi baby pertama ni. 🤍🥲

2y ago

sy pun sama sis.. cuma sy drh tinggi dgn kencing manis... ulang alik kk 2minggu skli utk jmpe dkter.. pastu kne monitor BP 2hari skli dkt kk..nk ckp letih tu hnya Allah yg tahu.. nurse kk x bg monitor dekat rumah wlupn sy mmg ad mesin BP sndiri..hmm..siap ada date dkt kertas utk monitor dan sign & cop pegawai @ nurse hujung tu..so x boleh nk bohong 😩

Sama macam saya sis. Masuk trimester ketiga, bp terus naik. KK minta monitor bp dirumah, setiap hari. Bila review dgn doc, masih tak berpuas hati sbb bp naik sedangkan bacaan di rumah normal sahaja. Di sebabkan itu, saya diminta ke hosp & telah selamat bersalin secara czer pada 17/6, minggu ke 31. Selepas tu, hosp minta follow up untuk check up bp seterusnya…

2y ago

sis, awk x rase sakit ke ? sbb separuh sedar ?

Hi, saje nk share. Mak sy dlu masa mengandung kan sy 3 beradik, mmg ada darah tinggi jugak sbb die ada darah tinggi tu dri die sblum kahwin lagi. Then die kena operate utk lahirkan 3 org anak dia ni, sbb darah nya tinggi sgt. Operate bius penuh. Tapi kami semua okay je masa lahir xde komplikasi pun dkt baby masa tu.

high bp or gdm mmg bahaya time prgnt ni, kdg tu pembawakkn bb.. ada yg b4 prgnt pun dh ada.. ada yg lps bersalin akn hilang. rasanya bb dlm kandungn xkn ada apa2,tp mgkin kna bersalin awal. normal or ceaser depand.. 😊

2y ago

itu la bimbang...

keturunan sis ade darah tinggi ke? sbb sy pon sllu tekanan darah tinggi lebih2 lg mase berdebar😅 (ade kturunan drah tinggi)tp sy xde darah tinggi. . tp alhamdulillah kandungan xde pape dan selamat melahirkan.

2y ago

ye.. keturunan ada. tp tekanan darah tinggi sya. sekejap turun. sekejap naik. tak stabil. bt sya bimbang. tambah2 lg tgh pregnant kn.

darah tinggi ni sbb stress . kalo rasa to elok balik kampung or pergi bercuti. cari me time. byk kan masa dgn solat boleh rehatkan minda. bincang dgn suami or parent. jgn stress2

2y ago

baik la sis.. sya agak bimbang jgk. sbb kandungan bru 16 week 4 days

amalkan minyak kelapa dara sis

2y ago

Bole saya tahu amalkan dengan makan vco ke?