21 minggu

nak tanya normal ke 21 minggu xdpt rasa gerakkan baby, sy xpasti baby tu gerak mcm mne sebab anak first kan..

102 Balas

cuba sis tido mengiring dan rapatkan perut pada bantal. masa mula2 sy prasan pergerakn kecil baby masa week 18 masa posisi macam ni, macam angin dalam perut je mula2. sekarang sy week 21. kalau berdiri x rasa sgt, kalau baring atau duduk jelas sgt baby bergerak macam berombak dalam perut. rasa macam ada yg menjentik2 dalam perut. hari ni nurse nak tgok heartbeat pun susah sbb active sgt2x, nurse pun dapat rasa baby bergerak, mula2 170 heart beat sbb baby active sgt bergerak, lepas seminit baru heatbeat turun ke 150 bila baby dah reat sikit. sy prasan kalau sy berckap dgn dia, dia senyap tapi klau sy duk diam atau x buat apa2 , dia pulak kacau sy ,gerak2😅

Bnyakkan berbual2 dgn dia.. Cuba buka surah lepas tu awk pegang perut rasa tk gerakan.. selalunya mlm pukul 10-12 cuba la pegang2 or usap.. Baby active time kita nak tidur.. Saya 21w mmg kerap rasa dia tendang2 and bergerak.. Kadang sampai saya pujuk dia sbb senak 😂

2y ago

Oh normal eh kalau mcm rse senak? kadang mcm rse berat perut cmtu haha. kadang rse geli or tk selesa tp semua tu takde apa² kan? 😅 kadang sy risau sbb tkde experience. ni first baby

org kata klau baby lmbt gerak atau xbetapa aktif baby girl,klau aktif baby boy ..kebetulan,baby sy awal gerak. start 14 weeks dah rasa. prgnant baby boy... kawan sy pula start 22 weeks n xberapa aktif btl2 baby girl. dua2 first baby

3mo ago

Ooooo... Yer.. Anak saya yang 1 sampai yg ke 3 ni memanh 3 bulan dah mula rasa dia gerak.. Tapi yang ke 4 ni.. Masuk minggu ke 20 baru mula rasa dia gerak

sya baby first juga..16week sya dh rasa baby bergerak😅smooth ja dia kick,19,20 week dh kuat da kick nya🤭macam ombak gitu..geli bila dia kick?skrg dh 22week kick tak berhenti😆doc tak percaya juga da kick da..siap tunjuk video dekat doc bru percaya🤣🤣aikk cepat baby kick..kalau ajak sembang lagi aktif..alhamdulillah baby sihat rajin² sembang dgn baby😄baby bertindak balas..dgrkan surah pun dia aktif🥰..

normal..semua bby x sama aktiv nya.. ada y x brape aktiv ada y terlampau aktiv.. awak mcm saya.. bila dh masuk 24 minggu bru bby sy aktiv..masuk 28 minggu btambh aktiv.. kdg bby ni ada y kuat tdo ada y kuat bmain..skunk sy dah 34 minggu mlm2 sy x leh tdo smpai ke subuh sbb bby nya dh mula terlampau aktiv

second bby ....ank first boy ...dah 7y pun.. lupa dh cmna bby gerak 😅tapi yg ni kuat betul dia gerak kick ...aktif semcm baru 21week tapi happy sebb dh lama xrasa ad kick2 dlm perut abg dia nk bby boy sebb bole main perang2 ngn dia 😅mama n babh xde maslh jnji sihat sudah....🤗🤗🤗🤗🤗

2y ago

sama la .ank sulung 7 thun jugak...now 21mgu..mkin kuat tendangan..msa ank sulung dlu xingt dh tendangn baby mcm mna..rsa brgerak2 dlm perut bby tendang la tu kan..

Kalau anak 1st, lambat sikit dpt rasa. Kalau anak kedua & sterusnya, cepat sikit kita rasa. Sy skrg pregnant anak kedua. 16minggu dh rasa dia gerak. Skrg 21minggu. Lagi satu doktor cakap sy dpt rasa awal maybe sebab badan kecik & lemak perut tak tebal. Maksdnya depends ada berat badan jugak.

Sya 21 week 5day..rasa gerak tapi halus aje kdng rasa berdenyut rasa bergulu g tapi bila tengok perut tak pulak nampak gerak jelas.tapi saya syak baby kadang baut gerakan akrbotik kt dlm tuh...😂kdng sya paggil aje anak ibuu oo anak ibuu kdng2 gerak sya kcau nak kai gerak 😅😂

Sy start 18week dah rasa gerak2 halus .. skrg 20week 6hari dah rasa makin kuat tendangan bby😂 aktif sgt dr pg kemalam .. malam2 pnh trjaga jgk sbb bby dok tak senyap dlm perut .. kalau buka surah/lagu mmg aktif ja dia mnendang .. Alhamdulillah .. harap baby sihat kat dalam ..

saya 15w dh rasa gerakan bby, tipsnya borak2 dgn bby baca quran zikir selawat,klu non muslim dgn cara ibadah u all ya, even 2 bln preggy klu kita jenis peka akan rasa mcm ada bubble dlm perut...skrg dh 22w, semoga kita semua diberikan kesihatan dan kekuatan💪💪💪💪💪