Baby movement

Hi nak tanya normal ke 18w tak rasa baby kick lagi? Sebab orang cakap 16w dah boleh rasa kan. Risau pulak saya first time mother. Ada suggestion untuk bagi baby kick? #pregnancy #bantujawab #firstmom

25 Balas

Sy anterior placenta, first time mom. Sy mula2 rasa baby tendang masa 17w, itu pun sebab husband lama borak dgn baby, terkejut tiba2 bila rasa mcm kena tendang. Sy dgn husband selalu stimulate baby dgn selalu cakap2 dengan dia, usap2 perut. Lepas tu bila dah masuk 18w, dah mula rasa soft2 movement. Tapi bila dah masuk 24w ke atas, lagi terasa movement baby tu, sampai boleh terbangun tidur. So, jangan risau sis. Kalau sis punya placenta anterior, normally mmg lambat rasa, tapi eventually mmg kita akan tahu dia bergerak especially dah 24w nanti.

Actually bergantung..kadang perut mummy tebal takda lah rasa sbb 18week tu kecik lg klu rasa pun halus jew..plus first baby mmg lambat..Dr cakap around 21 week ke atas baru dapat rasa…sya now dh nk msk 25week baru btl2 rasa and firstime rasa baby kick pun almost 20week.

2d ago

lama jugak eh . sy first baby dulu nak masuk bulan ke empat dah rasa . kakak ipar n kawan sy 6bulan baru rasa . sy ingadkan baby pmpuan lambat sikit kick . sbb baby sy lelaki , awai dah rasa kick . kami 3org semua anak pertama punya pengalaman .

sy 1st time mom tp sbb uri kt posterior (blkg) jd 18w dh dpt rasa baby tendang. nnt sis pegi scan cuba tanya dr uri kt mana. ada yg kata normal je utk rasa 20w ke atas. janji 28w tu kita rasa & alert dgn pattern pergerakan baby regardless position of the placenta.

ikut jugak..sy lambat dah 2 anak ni 6 bulan br rasa.. tu kdg pelik org rasa awal..lain org lain rasanya..as long as scan baby sihat ok dah tu

saya ada baca depends orang. sbb ade orang yg jenis kulit perut tebal 28 week baru rasa. sy tanya misi pun diorang ckp mcm tu. ade seawal 12 weeks. ade yg lambat.

Kedudukan placenta sis klau anterior memang susah nak rasa..tunggu 21minggu confirmed rasa kick baby

2d ago

Yes sis, sebelum 21week rasa halusx2 je untuk saya

anak 1st slalu lmbt skit rasa. sye dlu 20weeks bru rasa. anak 2nd 16weeks dh rasa. so no worries nnt rasa la tu

kdg cepat kdg lambat , lain org lain perkembangan apa2 kena byk membaca byk tnya utk tmbh ilmu psal preggy ni hehe

sy 1st mom to be jgk sis. sebelum 23w rasa halus² je, xrasa sgt. dah masuk 23w+ baru terasa semakin kuat baby kick.

Normal. 16 weeks ni general info. Ada yang boleh rasa seawal 16 weeks, ada yang 20 weeks++ baru rasa. No worries