Luka Jahitan

hi nak tanya , macam mana nak bagi luka jahitan baik ya ? selain rendam air garam suam , kerap tukar pad ? sbb toilet jauh dari bilik jadi nak tukar pad selalu tu agak susah . sekarang baru 5hari tapi sakitnya tu haih dah mcm czer plk mak ckp 🥲#pleasehelp #bantusharing

12 Balas

sabar jgn stress.. awak baru je 5 hari luka masih segar.. kerap tukar pad tu betul mmang wajib.. slpas mandi kencing berak rajin² anginkn luka bagi kering klau ada ubat kuning tu blh buh kt luka.. mkn oren.. mkn bnda² yg cukup zat nutrisi khasiat.. minum air kosong bnyk.. sy haritu sebulan baru luka betul² baik luar dlm tanpa sakit.. tp tetap x berani nk berkasar & berjln tetap kepit slow² je..

Ape y awk buat tu sume dh btul... Tp luka bersalin ni akn cpt baik klau kita jga mkn, bnyk kn mkn syur2, buah...dn bnyk minum air kosong Tu y nurse suggest kt sy dlu....dia ckp org y x suka mkn syur, luka lmbt sembuh...sy msa ank first luka truk jgk, smpai nk dkt lubang dubur lukanye, sy amlkn tu je... Alhamdulillah cpt jgk dia baik, wlpn bnyk jhit..

sy seminggu okay dah . Sy guna ai biasa jer . setiap 2jam sy tukar pad, bersihkan di bawah tu . sy takda guna apa2 pencuci . Makan sayur banyak2, dan minum air kosong banyak2 . Jalan tu jgn laju2, kepit sikit . Mungkin luka awak tu sdg membaik, tp luka tu bengkak . mmg sakit . Sentiasa keringkan lepas kencing apa smua okay .

Fahamm, sy duduk pn kena alas dgn bantal duduk yg nipis tu. Sy pakai pad yg mcm pampers tu jenama kotex/libresse sbb org kata selesa (mybe sbb permukaan pad tu tak kena direct kt luka). Alhamdulillah luka takda masalah dan tak terbukak masa pantang haritu.

Kalo saya cuci guna air biase je bersih2, ubat kuning jangan tinggal. Makan makanan berkhasiat pun sgt membantu lebihkan sayur & buah tau. Seminggu lebih dah okay. Depend badanlah.

pad tu kne tukar selalu puan... kalo sy tiap kali kncing mesti tukar..xleh pkai balik..geli. lepas kencing tu pastikan bawah kite kering & sapu ng air garam baru pakai pad..

cari sabun pencuci kuning tu dia sama mcm ubt cuci luka yg kuning tp pencuci yg bwh tu...ank pertama sblm ni saya guna yg tu ..luka cepat baik...

2y ago

maaf gambar x tak..saya guna tu dlu masa ank pertama...beli dkt farmasi ubt kuning tu...jenis sabun mcm pencuci bwh tu...ubt kuning tu juga..

saya mandi guna air panas dan sapu minyak herba nonaroguy atas pad. best rasa berangin je

Amalkan pemakanan yang seimbang dan sihat. Plus, masih baru lagi 5 hari.

sy seminggu luka dh ok.. sy cuci dgn air manjakani dan rajin2 tukar pad..

2y ago

sye pnh cuci guna air manjakani tp Luka terbuka . doc bising2 kt sye.. serik dh.. mgkin lain org lain penerimaan nye 🥺