Rancang sendiri

Hi, nak tanya kat sini ada tak yg rancang sendiri dengan kaedah buang luar (without condom) end up pregnant juga? Nak minta tips rancang sendiri pls mommies. Saya tahu rancang sendiri boleh guna kaedah (condom, calendar,opk, buang luar). Period saya regular sahaja. Tapi lepas bersalin ni, In case saya period saya irregular sebab breastfeed, macam mana ya? Tp nak juga tips dari mommies.#bantusharing #first_baby_ #adviceappreciated

11 Balas

Utk soalan sis tu yes ada. Mmg cukup careful dh wlaupun bukan waktu subur tp msih pregnant. So klu mmg nk jarakkn ambil extra precaution contoh perancang & condom Cause I tell u track opk, bukan waktu subur, buang luar la apa mmg disiplin dh pn msih end up pregnant.

sy rancng sndri.. alhamdulilah ok..skrng ank dh umur 5 tahun..bila terlepas dlm.. biasa sy mkn pil.emergncy..mmg stnby dkt rumah..dan biasa brsm dgn husben bukan pd waktu subur..even bukan wktu subur sy still mkn pil emergency..mg dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin

4mo ago

Sama, saya pun postinor, senang lekat tak lepastu kalau nk rancang ada ank?

kami rancang sendiri, buang luar tiap kali bersama sebab period saya unpredictable. alhamdulillah sesuai dengan kami, dapat jarakkan pregnancy 18 bulan. bila decide nak pregnant semula, lepas 3 cycle terus pregnant.

sy rancang sendiri 2 tahun lebih Masih Berjaya setakat Ni.. tp suami isteri kena bg beringat dan bg kerjasama kuat.. buat double triple protection klau betul mmng nk merancang.. jgn sesekali gatal buang dlm..

Bila time subur je guna condom.. Hari lain buang luar.. Alhamdulillah berjaya Rancang selama 6 tahun lebih.. Lepas 6 tahun teringin nak ada 2nd baby.. Skrg anak 1st dh 7 tahun.. Sy Tgh prgnant 7 bulan..

Klu rancg sendri nie risky & kne kerjasama dgn suami.. make sure suami alert & tw waktu subur & waktu hampir2 nak subur.. Next, awak kne tahu & paham period cycle awak mcm mana.. snang nk plan nant..

sy pun rancang sendiri.mmg tiap kali bersama pesan dgn suami buang luar. lepas 3 thn suami teringin nak anak. Alhamdulillah Allah bagi rezeki anak no 2.now no 2 pun merancang sendiri.

kalau nk rancang sendiri mmg kne pakai condom. even buang luar time waktu xsubur pun bahaya sis. buang luar pun kdg blh mengandung jugak sbb suami mesti akan ade pre ejakulasi.

Ada. Boleh google pre ejaculation. Kalau taknak makan pil or ambil perancang lain takut affect kesihatan diri, bersama guna kondom buang luar pada hari tak subur

macam mana nak handle suami 'tak puas' buang luar ni? kitanyaaaa seram kalau pregnant lagi. nak jarakkan dulu.

4mo ago

takde cara sis. sebab tu cara ni memang kena kerjasama and understanding dari suami 100%. kalau dia nak kena buang dalam juga, at least kena pakai kondom.