Soalan nonsense tapi make sense

Hello nak tanya, kalau tahi telinga anak ada kat dalam sana and tak korek sebab takut, bahaya tak? And normal ke ada tahi telinga kat dalam sana lubang telinga? Bukan ada kat luar luar je ke? Nanti boleh kuar sendiri tak? 🥺 betul betul nak jawapan jangan sindirrrr sebab bab telinga ni saya risau banyak #SeriusTanya #bantusharing #ingintahu #Sharing_dong_Bund #ingintahu #ingintahu #ingintahu

9 Balas

hi mummy, sebenarnya taik telinga ni dia akan keluar dgn sendirinya, cuma nya tktahu cpt atau lmbat, mummy boleh bersihkn taik telinga baby guna yang korek telinga besi atau plastik, jgn guna cotton bud, sebab, bila mummy guna cotton bud mummy tolak taik baby lagi ke dalam, saranan, jika mummy risau lihat keadaan baby yang mempunyai taik telinga banyak, mummy boleh bwak baby pergi ke klinik (ENT),nanti dr ENT akan sedut taik telinga baby mengunakan mesinnya sndri, jika mummy ada masalah kewangan atau dikawasan mummy susah untuk berjumpe dgn dr pakar ENT, first mummy check jenis taik telinga baby. jika cair, mummy boleh bersihkn dgn slow slow, jika keras, pergila ke farmasi untuk membeli ubat cair telinga yang bersesuaian dgn umur anak mummy

ramai yg ckp dewasa pun jgn korek dlm2.. hm igt lg sy pernah tk dgr sblh telinga sbb takut korek dlm2. then pergi hospital diorg perli kata , kalau awak beli moto awak basuh tak ,sy ckp ye , pastu dia ckp sama la dgn telinga . dh la laki yg perli tu. time tu diorg tgh sembur air kt telinga 🥲

2mo ago

General doctor atau ENT specialist yang kata gitu? 🤔 Sebab saranan untuk tak korek telinga tu datang daripada ENT specialist sendiri.

Tahi telinga tak perlu korek awak. Nanti akan keluar sendiri. Awak lap2 je bahagian luar tu. Tapi kalau anak awak rasa sakit bila tersentuh atau pegang telinga dia, pergi klinik ya. Nanti doktor akan bagi ubat cairkan tahi telinga.

2mo ago

Most welcome

bagi saya, korek je. tapi tak perlu sampai jolok ke dalam. beli yg cotton bud for baby tu, yg jenis bersudu and mcm spool tu. guna yg bahagian bersudu, and korek bahagian tepi² telinga, jgn sampai ke dalam sangat.

anak sy 1t 6b mmg sy korek. tepi² tu je guna cotton bud. sebab sy nampak dia asyik duk korek² telinga dia mcm gatal gitu. bila sy suluh ya rabb taik telinga keras besar pulak tu. lps korek bru dia selesa.

2mo ago

Kat dalam sangat tu ada tak sis? Saya suluh taik telinga anak saya ada kat dalam sana tu risau takut tak keluar 😭 ke normal gitu?

tahi telinga tak perlu korek. baik yg baby atau dah tua, tak payah korek pun. tahi telinga akan keluar sendiri. bersihkan kawasan luar tu je dah cukup

2mo ago

kita juga kena maklum tahi telinga sendiri ni jenis cair atau keras. kebanyakan orang malaysia mmg jenis tahi telinga cair. kalau aware yg diri sendiri jenis keras, selalu lah jumpa doktor untuk minta ubat cairkan tahi telinga

tahi telinga mmg kat dlm. boleh gi klinik utk bersih buang kalau sampai ganggu pendengaran ke apa. bukan baby je kita dewasa pun sama.. yg kita kena bersihkan kalau keluar je

2mo ago

So normal la kalau tahu telinga ada kat dalam bebetul dalam sana?

Kat dalam bebetul tu ada tak sis? Say tengok telinga anak saya tapi dalam sangat. Normal ke? Saya risau takut kang tak keluar 😭

doc ckp jgn korek, bersihkan je yg kat luar tu

2mo ago

Memang tak korek kat dalam tu, lap kat luar je. Tapi ada tah telinga kat dalam sana so saya risau