Ubat tambah darah.

Nak tanya, kalau minum susu then lepas 10-20 minit macam tu makan ubat tambah darah ada effect apa2 tak kat baby? Sebab ada yang cakap seeloknya kena tunggu sejam lepas minum susu baru boleh makan ubat tanbah darah. Boleh bagi pencerahan, sy pregnant first baby :)

5 Balas

Seeloknya perlu dijarakkan masa mkn ubt tmbh drh dengan produk tenusu mcm susu, telur, yogurt dan seangkatan dengannya sebab dia menggangu serapan ubat tersebut

5y ago

Betul. Ada description & prescription dekat box

Dia kena gap masa utk minum susu sbb xnk ganggu bdn serap ubat...kalau awk mkn ubt lps tu xde gap mnum susu...sama mcm awk xmkn pon ubat tu

sis kalau nak cepat serap ubat tu dlm badan. makan sejam before breakfast kalau nak minum susu lebih ok minum tgh hari

sebaik-baikny dua jam selepas mnm susu bru sis mkn ubt tmbh drh tuu.. lgi berkesan..

Kena gap 2 jam. Susu mcm mhalang ubat tu serap. Kira sis mkn sia2 je nanti 😅