Buka buku pink

Nak tanya , kalau kita nak pegi kk nak buka buku nak cakap macam mane ye ? Sebab sy xde scan lg . Just buat utp sendiri kt rumah . Dia mintak kite scan dulu ke macam mne ? Ke bole scan dekat kk ? Maaf tanya . #bbyfirst

14 Balas

Saya hari tu p hospital dulu comfem kan betul ke pregnant. Lepas tu doktor dkt hospital bg surat utk buat buku pink di KK yg paling dekat dgn rumah. Lps tu sampai KK saya bg surat tu dkt nurse, nurse kata dtg lg sekali ikut tarikh yg dia bagi. Nurse pesan dtg awal pg seboleh nya 7.30 pg dah sampai sebab buat buku pink nie lama sikit. Kena cek tinggi, kena ambik darah, cek gigi, berat semua tu 😁 Lepas tu nurse pun pesan bawa sijil nikah dan ic suami isteri. Tak perlu di photostet, cuma bawa yang asli. Itu saja 😊

Jangan tunggu 12 minggu. Tu dah kira lambat. 6minggu ke atas dah boleh dah. Ckp nak buat buku pink sbb dh buat upt positive. Haritu ada tanya nurse bila waktu sesuai bukak buku pink. Dia kata once dh cek upt positive dah boleh dtg kk terus. Bukan dia scan time tu. Nnti akan bagi tarikh lain. 1st tu dtg utk cek kesihatan berat tinggi semua je dulu.

sy buat sndiri kt uma...3x..nk cnfirmkan..pastu g klinik swasta utk cnfirmkan ag...so dkter dh cnfirmkan kite mngndung..nti die bg surat..bawak aje surat tu+upt test tu ntjuk kt misi kt kk...ad misi die byk sgt tnye...sy sng aje..tnjuk upt test tu je...klo buat kt kk situ ad yg ckp kne bayar..so stndby aje bawak..

Bgtau je nurse tu sis nak buka buku sebab dah cek upt +ve . Nanti dia akan suruh sis test upt sekali lagi yg official . Kalau kandungan masih awal , dia akan bagi date lain untuk scan . Yang penting dia akan bagi ubat dulu . Ubat2 tu penting untuk 12 minggu pertama perkembangan baby .

Pegi KK cakap nak buka buku merah..drg akan suruh pegi kaunter mana yg patut. Kalau ada gambar uPt test tu tunjuk kat drg..ada setengah KK akan tanya confirm ke pregnant, dah buat test belum..sbb tu gambar tu jadi bukti ada buat test.

terus gi KK bawak ic , surat nikah, nanti nurse tanya tarikh hari pertama last period . saya dulu pregnant first check up baru scan.

Tanya boleh bukak buku kat kk situ atau tidak bgtau alamat. Sebab takut tak cover area rumah awak. Masa buka buku nanti akan scan

Klu nak bukak buku pink makesure kandungan dlm 12minggu&keatas ye supaya senang kkia nak cek future scan

Bwa upt tu gi kk sis mcm saya nnti sampai sana doktor check ujian air kncing baru bolh buat buku

telefon klinik kesihatan yang terdekat dan buat temujanji. nanti biasanya 10 week dia scan terus