Check opk

Nak tanya kalau hari ni opk positive maksud nya esok tu baru subur Ka baru telur pecah Ka sebab pernah tgok ada orang share kalau hari ni positif tak semestinya subur hari ni ,24jam lepas opk positive baru subur .boleh terangkan

2 Balas

ovum (telur) DIJANGKA akan dilepaskan dalam 12-48 jam lepas OPK +ve, average 24 jam. jadi selalunya untuk memudahkan kita kira, sehari (24 jam) lepas OPK +ve, adalah hari ovulasi. hati kedua lepas +ve, 1 dpo (days post-ovulation). tapi hari subur bukan waktu OPK +ve tu je. hari subur kita mula 3-4 hari sebelum OPK +ve lagi, dan 2 hari selepas. sebab sperm boleh hidup selama 5-6 hari dalam keadaan yang betul, dan ovum hidup selama 1 hari. sebab tu seeloknya jangan tunggu sampai OPK betul2 +ve baru nak BD. once dah nampak OPK dah menghampiri nak +ve, atau dah jumpa EWCM, dah boleh mula BD. inshaAllah tu dah masuk dalam range waktu subur kita. macam sis @farah cakap. OPK tu untuk buat jangkaan je, tak boleh pastikan kecuali dengan maybe USG atau BBT atau CM.

6mo ago

tu mitos je sis takat ni research test sama je chances dia. tapi tak salah nak mencuba ☺️

Trus trg kte pun x tw ble exact moment 'telur pecah'.. tp kte ble predict nme pun ovulation prediction test.. Tp yg pasti, ovum available 24-48 hours, & sperm bley survive 5-7 days.. Jd klu awak bsama pada hri opk positif atau next days, still dlm range ovum& sperm available, the chance to be pregnant to tggi.. Klu awak da cbe byk kali tp x bjaya, mgkin ada msalah lain.. bley check kesuburan kt klinik..

6mo ago

baik terima kasih ,ni nk try dapat anak kedua pula 🤭 dpa kata kena bersama waktu subur untuk dapat anak lelaki