Sakit gigi

Nak tanya kalau dah 2 bulan pregnant #firstbaby #firstmom #pleasehelp #bantusharing tapi sakit gigi cemana eh? Boleh cabut/tampal ke? Pls help first mom here.

10 Balas

Masa pergi Kk dia akan srh check gg sekali. And mereka akan check ggi kita. If ada yg perlu di scalling, tampal or cabut. Then mereka akan tny sama ada kita ada alahan muntah tak pda first trimester . Kalau ada diorg srh dtg lepas kndungan da 3bln keatas hilang muntah tu. sy kena tampal gigi aritu.. tp kena tggu dh 12 mnggu n ilang muntah . Sy alahan teruk first baby ni.

Better g klinik gigi sekarang dan dapatkan advise sbb bila dh 3rd trim x boleh cabut tau sbb baru je g klinik gg masa 27-28 w macam tu. Klau sakit sgt boleh ambil paracetamol dan klau berlubang masa sakit tu tumbuk bunga cengkih kasar2 sikit buh dlm lubang tu. mmg lega

Sya tgh mengalami ,dah dkat 3bulan sakit gigi garham berlubang ,p klinik kerajaan lambat kena tunggu berbulan appointment,p swasta mahal Tapi diorang x buleh buat cepat Sbb awal kandungan saya kena operat gigi garham kena tunggu trimester ke2 , Hari2 saya tahan sakit ,

1y ago

Area saya lmbat ,diorang ckap dkat kk xdak alat la appoinment byk ,mcm2 ..saya byk kali p kk asyik bnda sama ja cakap ,trus p swasta tapi xboleh buat kena tunggu 4bulan ke atas atau lpas bersalin

Hai dear , pengalaman saya bru je lagi 2 bulan lepas sakit gigi tak tahan sangat , so pergi klinik trimester pertama dia tak boleh buang , trimester pertama just boleh tampal . trimester kedua bru boleh cabut , alhamdulilahh saya tampal terus hilang 😃

Cabut xkan dibuat selagi belum 2nd trimester… better check awal sbb klau bleh tampal, dr akan tampal trus.. cabutan selamat time 2nd trimester je…

O&G i pesan kalau nak cabut/ tampal/ surgery dll, better masa 2nd trimester sebab time tu kandungan dah strong sikit

kene refer klinik gigi. doktor akan bgithu boleh cabut / tampal tak.

tampal okay je . sebab td sy baru je tampal gigi . 14 weeks

pergi je klinik gigi, nanti doktor akan advice accordingly.

Blh je.. sy cabut gg bongsu mase 6 bulan