Cara banyakkan susu masa pam

Hi nak tanya kalau bby fully df biasanya kita pam mesti sikit sbb x sama macam bby tgh df , macam mana cara nak bg susu jd banyak sbb nak start kerja pernah pam dulu 2 ke 3 kali je , nak start kerja mmg x ada stok ebm baby terpaksa minum susu lepas saya balik kerja siang fully bergantung dgn real food.#pleasehelp #ingintahu #bantusharing

7 Balas

Byk faktor tu awk, first awk kena identify kenapa susu sikit. Mmg kalau pam susu tak keluar habis mcm bb sedut tp kalau difference dia banyak must be something wrong lah. Kalau awk kurang pam, makanya kena kerap pam. Buat power pumping sehari sekali. Pilih waktu yg awk free. Sy tak byk pengalaman sbb baby kedua pun baru je nak masuk 4 bulan and baru je masuk keje balik and dulu masa anak first takde ilmu sgt. Tp sy power pump otw gi kerja selama sejam. Tgh siapkan anak smpi pengasuh dh start pumping. Sampai office saya marmet lg sekali. 3 jam sekali pam lagi. Malam anak dh tidur sy pam jugak. Kalau sebab penat, Pastikan awak tak penat and cukup tidur. Kalau sebab nutrisi, pastikan awk Makan makanan tinggi protein dan fibre. Kalu sebab baby lama tak latch or awk dah terlalu lama tak pam, buat relactation. Maknanya kerapkan menyusu or pumping. Dari 2 jam sekali, pastu dh ok baru la 3 jam sekali. Boleh dapatkan ubat rangsang susu domperidone kt farmasi / dapatkan nasihat dr/nurse/pharmacist mcm mana pengambilan dia. Good luck!

4mo ago

mungkin sbb pam sbb df baby sampai lena mabuk susu meleleh je tq sis

Size corong kena betul. Kalau lepas pump and cuba marmet, still dapat susu sampai 1oz tu means something wrong. Air minum banyak, makan makanan berkhasiat, jangan stress, berapa lama pumping. Banyak faktor. Sebelum ni masa mula2 pump dapat berapa oz? Atau masa first time guna pun sikit susu dapat bila pump. Kalau macamtu, means lekapan corong/ mode pump tak sesuai. Nak lagi better, cuba la consult dengan lactation counselor sebab diorang akan tengok dari setiap sudut apa punca dan problem you

tq sis semua sekarang tgh tunggu pam manual yang lain mungkin pam lama x sesuai pam tapi x keluar habis marmet pun dpt lebih byk , harini bby fully makan real food shja esok saya cuba pam lebih 😀

awak pump setiap berapa jam sekali? satu sesi berapa lama awak pump? size corong pump awak dh betul?

4mo ago

sis fatin boleh x nak number nak tnya bab pam x pandai sgt bab2 ni follow tt sis je slalu

Pam sambil tengok gambar baby. Aktifkan mood gembira = susu meriah

Make sure corong pam saiz yg betul. Cuba google

buat power pumping.