Jamu lepas bersalin

Nak tanya ibu2 yg berpengalaman, mmg penting ke makan jamu ke maajun ke lepas bersalin? Kalau ada suggestion blh share jgk ☺️

13 Balas

bgi sy la pnting sbb kte nk btukn hormon blk,nk lncrkn darah,,n klu bgi sy klu nk amalkn jamu amik yg jnis air tu bkn pil..klu yg jnis pil pn amik yg jnis kemam ii tu..bkn yg ad plastik tu..tp ikut atas msing ii la,,sbb sy jnis melntk je ap yg org hidng jnji sy n ank knyg🤣😅..nenek sy dri mude smpai skrg msih amalkn jmu kg..alhmdulillah siht n msih kuat lg bkerja..sy x igt umo nnek brp tp ank die(mk sy) no 2 da umo 52 thun...klu org tua ii dlu air akar kayu tu kn..tp kte ni mne la bleh teln air pahit ii cm tu🥲skrg ni mcm ii jamu ad..pilih n beli je😁..sy ank no 2 x mkn jamu sngt..n nmpk effect die..bdn lesu,x larat buat kije,ank no 2 berpntg sndiri dn czer..ank no 1 norml n mk sy yg jge..fhm ii jel klu org tua jge ni cm mne kn..🤭..tp ikut atas msing ii..sbb jamu ni mknn tmbhan je..bkn wajib pn🤗

kalau ikut org tua ke urut ke ,yaa diorg suruh makan jamu utk dlman la luaran la, tapi sebenarnya kena tgok gaya hidup kita n pemakanan kita, kalau kita jaga,okay je. sbb ada je yg makan tuh, still sama ja. saya dulu sbb duk dgn family, depa bising , last anak 3bln kot acah beli, nak tutup mulut, tapi yg air ,cofeaa apa entah. abis tuh mmg tak try da ,tambah saya jenis malas makan bab cmtuh ,tapi sbb tiap kali jmp benda sama, rasa semak btul.

Tak perlu. lagipon itu product overclaim. kalau betul nak jaga luaran&dalaman jaga pemakanan. makan suku suku separuh. amalkan gaya hidup sihat. stop makan junk food. buat exercise

Jamu tak digalakkan. dr saya cakap makan jamu tak elok buah pinggang. Boleh jadi salah satu punca penyebab kanser. Wallahua’lam Lebih baik ambil pemakanan seimbang. Lagi healthy

sye mkn jamu bonda rozita untk btulkn hormon blik. alhamdulillah serasi dgn sye n period pun teratur blik.

Nope, tak penting 😊 Saya sendiri tak makan apa2 jamu. Just continue dengan pemakanan yang sihat.

sy mmg dri sblom prgnant mmg MKN then lps bersalin pon Sy still MKN utk jge dlman

Saya tengah pantang, tak mkn apa2 supplement pn. Makan vitamin c je sbb czer

tak penting pun. yang penting, jaga pemakanan dan emosi. itu yang terbaik.

Depends.klu nk mkn mknlah.klu x nk pun xpe..lain org lain cara kn..