Hai dan assalamualaikum

Nak tanya ibu ii lps bersalin czer or normal, barang keperluan ap yg diperlukan sebagai buah tgn utk melawat baby newborn, utk mak or ank ap ii shj affordable, mampu beli, hehe

11 Balas

Waalaikumussalam. Utk baby newborn set baju pun okay, even org kata baby cepat besar rugi beli baju banyak2 tp for me tak rugi pun syukurrr sgt dpt baju banyak2 sbb biasa mommy beli baju sikit je then kena kerap basuh sbb nk pakai semula, belum lagi kalau baby kerap jeluak ashik nk tukar baju. Kalau baju banyak relax sikit tak terkejar nk basuh cos stock banyak. Utk mommy pula boleh bg buah2 mcm sunquick or apple, buah2 yg cepat baikkan kesihatan & lawaskan, of course yg tak sejuk la. Ni idea saya utk buah tangan yg affordable. Kalau mcm cream2 elakkan kot sbb belum tentu baby/mommy sesuai. And mcm saya baby bath tub & carseat dah beli awal sbb lahir2 terus nk guna jadi tak mengharapkan org beli kendian, cos barang nk guna urgent. Biasanya org dtg melawat after a week or more bersalin, kalau bawa tub mmg too late bg saya. Anak saya the day discharge pun naik carseat dah. Kalau nk beli perkakasan makan baby pun just nice. Mcm saya anak dah 4 5 bulan baru plan nk beli & ada yg dah hadiahkan so jimat

saya haritu my sis bawakan lactation cookies untuk saya. happy betul hahah. basically apa2 kudap2 untuk kita makan sambil2 susukan baby etc. sebab menyusu ni lapar, and kadang tak nyempat nak makan etc jadi kudap2 tu sangat membantu. untuk baby boleh bagi benda2 yg confirm akan guna. best, tanya maknya apa yg perlu tapi belum beli. basically apa yg ada dalam checklist dia. SIL haritu bagi carseat. adik belikan bathtub. sangat membantu. kain lampin cute2 pun nice juga sebab multipurpose kain tu. fikir ke depan sikit, belikan feeding set ke teether ke pun okay. atau benda rare sikit mcm zip up sleepers/sleep bag, thermometer ke pun best.

Masa saya berpantang hari tu, yg datang melawat saya.. ada yg bagi pampers newborn, wet tissue, baju utk baby tapi yg saiz besar sikit 3-6bulan pastu ada yg bagi duit sebagai sedekah utk baby. Kalau saya lah, dah bagi utk baby pun dah cukup. Utk ibu tak perlu. Hehe. Sbb pada saya, baby lagi bnyk nak pakai keperluan. Lagi satu, kalau utk ibu.. dorang mesti dah prepare awal-2 kan? Ataupun kalau sis mcm nak bagi jgakk.. boleh bagi set berpantang ke? Haa. Kalau makanan mcm buah-2 tu takut ada yg tak boleh mkan sbb sejuk lah apa kan.

1mo ago

Tu laa kan bila jadi camni peringatan utk diri sendiri juga kalau g ziarah baby jgn belikan pampers & we tissue. Sbb takut brand bukan pilihan mak baik yg mahal or murah huhu

biasa klau sy bg baju2..hamper..tuala n mandian kt bb.tp y bestnya tiap kali sy bersalin x pyh bli baju bnyk2..sbb dah dpt berpuluh pasang baju2 dari cousin..sil n kawan hubby..mandian ngn tuala pun.sy pun dpt sponsor urutan 3 ari dari cousin..gift utk mommy katanye

Kalau saya, family members & kawan2 tanya apa yang takde lagi. Jadi untuk barang anak saya dapat - Stroller + infant carrier (pre gift) - pampers - lots of clothes (ada hamper, ada loose) - swaddle - teether - rattle toy Untuk saya - kain batik - makanan

kalau saya akan beli 2 barang jaa -pampers -baju baby 3-6 bulan or 0-6 bulan kalau ibunya -buah oren or apple hijau -kain batik kawan saya cakap pampers banyak laa membantu iye laa babykan larap noh pakai pampers ringan sikit beban dorang

bagi saya laa ,saya mengharapkan orang bagi ,hamper baby dan hamper penjagaan diri untuk mak mak selepas bersalin ,skrg kan banyak kt kedai jamu ...bestnye kalau orang bgi benda benda cmtuuu

ikut bajet.. 1) hamper baby 2) bju baby 3) towel klu utk ibu, slalu sye bg brg2 bpantg sye yg x gne contoh 1) bengkung 2) breast pump

beli produk pantang .. atau kudap² mcm ni... nk order bly wasap sy 0132883019

1mo ago

bly beli loose atau combo

mcm sy hritu bg hadiah baju bby tp beli size yg bsr nnti blh pakai lm