New obimin

Hi, nak tanya.. dah consume obimin since tahu pregnant. Masih diawal kehamilan lagi 5 weeks baru , cukup ke kalau consume new obimin sahaja? Atau ke +add on supplement folic acid lagi? #ingintahu

14 Balas

Follow doktor yg check awak. If awak check up dgn doctor swasta tu sampai bersalin, follow dia. If tak, tunggu bukak buku pink kt kk nanti. Time bukak buku pink tu la baru tahu health condition sebenar kita mcm mana sbb mcm2 akan di check. Makan sebarang2 susah jugak terlebih dose terkurang dose sebab semuanya nanti berkait dgn hb, gula dlm darah etc

5mo ago

Okay baik.

Obimin ni dah complete kiranya sis. Tapi masih dlm dos yg rendah laa kata doktor. Bila kandungan dah besar/masuk trimester 2, baru doktor akan ubah ambik dos/saranan yg tinggi sikit sesuai dgn umur kandungan kita 😊Kalau salah betulkan ya ? Ni apa yg doktor dekat tempat sy ckp laa

5mo ago

Kalau sy, awal prgnnt smpai laaa nak bersalin mmng obimin je.. If xada masalah apa2 mcm hb rendah ke ambil obimin je. Sbb obimin dah merangkumi smua.

First trimester makan folic acid je,mula-mula makan appeton tu tp doktor cakap dos tak cukup and tukar dos 5mg. Second trimester baru makan new obimin, dalam new obimin folic acid dos 1mg je, check dulu dengan doktor cukup ke tak.

5mo ago

Oic.. okay faham. Terima kasih

X silap sy week ke12 bru consume new obimin (kk) before tu sy consume folic acid shj…continue new obimin sampai bersalin…xde add on suplement lain😁

5mo ago

Terima kasih

saya bila tahu pregnant je terus consume new obimin sampai buka buku kat kk dpt supplement dari kk baru stop makan new obimin.

5mo ago

Okay sama la ni kes. Tapi sy tak gi kk lagi. Thankyou awak

new obimin tu awak bli sendri ke nurse bg? normally mkn folic acid je dlu.. lps bkak buku pink bru mkn ubat yg nurse bg..

5mo ago

Saya pergi swasta masa tu. Jadi dia kata consume obimin ni

kena tnya Dr ygni. mcm sy dri awal kehamilan consume Sangobion Complete, tak perlu add apa apa supplement lain dh

sy dri 1st preggnt n ank ke2 mkn new obimin je..tgk atas hb sis brpe sy 12 n 13 je h ...klau dh ok hb truskn je

Saya masa 1st trimester makan folic acid dengan vit B je. Dh masuk 2nd trimester baru nurse kk bg obimin.

5mo ago

Terima kasihh

cukup je. kalau cara pemakanan awak betul.. kalau dh 5 bulan tu baru klinik bagi ubat lain