Baby terlalu besar dan berat

Hi, nak tanya cara untuk diet masa pregnant sebab saya baru 35w tapi masa scan doctor kata baby terlalu besar dan berat 3.3kg. Ada cara untuk maintain berat atau kurangkan berat badan sendiri tak supaya baby tak terus besar dan berat? Sebab takut risiko akan koyak besar dan luka yang banyak bila deliver baby secara normal dan berisiko akan kena czer #pleasehelp #firsttimemom

2 Balas

Masya Allah.. 3.5w dah 3.3kg? Jaga pemakanan puan. Elakkan makanan minuman bergula dan tinggi karbohidrat. Lebihkan makanan drpd sumber protein dan serat sayur. Minum air kosong secukupnya. Kerapkan briskwalk dan kegel. Mudahan semuanya baik dan selamat.

4mo ago

Sama

Saya 3org anak mmg auto besar tak makan byk tk ada gdm. Mmg pakar bg tau ada sestgh org keturunan jenis pregnant baby besar. Sy 37minggu dgn 38minggu kena induce sbb baby besar. Sy pun tk makan byk tk makan manis tp scan baby tak ikut minggu.

4mo ago

Lepas kena induce dapat bersalin normal ke?