Hilang simptom 7w

Hi. Nak tanya, before sy tahu sy pregnant, semua simptom, mual, breast sakit, perut bloated, semua ada…. Dah scan 5w2d haritu ada kantung. Tapi 3-4 hari ni, sy perasan semua simptom hilang. Breast pun dah tak sakit. Tp pg td buat upt masih double line terang. Normal ke??? Sbb ada baca dlm group fb, simptom hilang tu bole jd tanda miscarriage 🥹 ni gambar upt pg td…#firstbaby #seriusnanya

Hilang simptom 7w
8 Balas

awk sama mcm sy. scan 5w2d haritu kantung ada. kecil je size 0.63 cm. doc suruh tunggu 2 minggu lagi utk next scan. sementara menunggu week 7 tu, simptom breast n perut bloated tu hilang tiba2. sy dok risau je tiap saat takut kandungan da tk brkembang. bila dah tiba week8, sy pegi scan dgn hati yg berdebar. tak tggu week7 sbb takut tk nampak lg n takut kecewa. so bila scan week8 tu, alhamdulillah kantung yg kecil haritu dh mmbesar dgn elok. surprisingly da boleh nmpak bentuk janin sy n heartbeat dia kelip2 kt dlm kantung tu..teruja sy sbb tak sangka. ingat dah hilang simptom, bby tk brkembang. rupanya dia mmbesar dgn baik kt dalam tu tanpa bagi apa2 sign kat ibu dia. inshaAllah sy doakan awk pun dpt berita baik mcm sy juga, aamin. awk jgn stress ya, kena doa banyak2 yakin dgn Allah yg bby awk mmbesar dgn baik.

Bagi saya, ianya normal. Simptom alahan boleh berkurangan dan berpanjangan. Nak kata tanda miscarriage, tak juga. Sebab kebiasaannya, alahan memang ada di awal kehamilan dan semakin kandungan membesar ia beransur pulih. Tapi it depends on individu dan hormon juga. Ada juga ibu2 yang tak mengalami alahan langsung. Yang utama, kalau ada apa apa kelainan spt spotting/bleeding, do check with doc ya.

sy dlu sama macam sis, ttiba hilang sgala rasa . sy lg la trauma sbb pernah gugur . mmg hilang rasa tu tahu tahu gugur . jd sy tkut sgt .sy p scan bnyk kli sbb tkut punya pasal . alhamdulillah bby ok ok je . sy hilang alahan 8w . lepastu sy enjoy pregnancy sy mcm tak prgnant 🤣 slgi takde bleeding/spoting insyaallah okay okay je .

Sama la saya nk msuk 6w symptom mual kjp dtg kjp ok mmg anak2 brbeza alahan atau tak..breast pn xsakit cm mmbsar ja skrg saya..kalau xda bleeding upt terang insyaallah smoga kndgan selamat 🤲🏻 sy dlu chemcal prgnncy semakin hri smkin pudar upt rupanya nk ggur.

Normal sis alahan on and off. Tunggu masuk 10-12weeks kaw2 alahan tu. Tapi tula. Lain orang lain alahan and timing nya. Doa banyak2 je. Kalau miscarriage, symptoms tu you akan rasa macam cramp sengugut pastu bleeding.

Saya pun, kjap ada simptom , kejap seminggu mcm tu dah hilang.. nnt dtg balik, Insyaallah baby sihat.

normal sis... sye simptom hilang mase 5-6w... dtg balik mual2 masuk 7w5d... 🥹

slagi xde bleeding, insyaaAllah ok.. pkir yg positive je..

5mo ago

setuju. simptom memang boleh datang pergi. selagi tak ada bleeding atau sakit teruk, inshaAllah okay.