HB Low Rendah 😥

Nak tanya bakal mommie semua mcm mne nk naik kan HB ye ?? Boleh suggests tak maknan apa yg cepat naik HB. Tq 🙂#pleasehelp

17 Balas

Try Sangobion kalau x lalu obimin. x pon zincoper. kalau x lalu try susu HL. Buah pear, makann laut kerang, hati ayam dan syur bayam. X lalu sngat try rebus minuman herba kurma cina,biji goji,longan kering rebus minum ktika kandungan dh 3thd trsmester. Jnagn minum selalu. minum sedikit saja 2 minggu sekali. Kerana ianya panas. nt boleh keguguran kalau x tahan. Tp sy minum kurma cina kulit baby cantik putih bersih n xda jaundis. sy juga mkan sengkuang cina. Lahir hritu kuning baby hnya 90 sahaja. 3 hri dh hilang .

saya first doc suruh makan iberet.. naik la jgk tp 10.0 ke 10.6..lepas tu teruskan sama 10.6..ikhtiar sendiri ubah ambik maltofer + vitamin c.. alhamdulilah naik 11.0. cara makan saya makan sebelum tidur perit kosong 1 or 2 jam lepas makan..makan vitamin c dulu leas tu br makan maltofer.

3y ago

saya makan vitamin 250mg ja.. vitamin 21st century.

hb sy dr 10.8 naik mendadak 15.7 dlm msa smggu je.. time tu doc bg sy 2jnis ubt, maltofer & iberet.. maltofer sy mkan pagi 1biji, iberet 1biji sebelum tido.. sambil2 tu sy mnum jugak pati delima & susu kurma, pas tu sy byk mkan ikan bilis

sy masa buka buku hb 13..mkin lama mnurun ke 9 jek msa 4m tu..pastu tu tukar ubt iberet mkn mlm sblum tido dgn pati delima gulsan dan pati kurma je..naik trus 12.3 hb alhamdulillahhh skang dah 32w..

Minum ni boleh naik kan hb. Obimin, iberet, x naik hb. Makan maltofer naik sikit sahaja. Kawan cadang kan minum ini. Alhamdulillah naik. Dari 10.1 naik 10.7 sekarang dah naik 11.5 hb.

saya ada thalassemia so darah memang rendah selalu nya paling tinngi 8 tpi sejak mengandung doc suruh mkn iberet folic alhamdulilah dah naik 12 - 13

HB sy pown rendah . nurse pesan makan kacang kuda rebus . tk pown kerang rebus atau hati lembu . InshaAllah oke

Tanya nurse. Minta pamplet anemia. Dlm tu ada mknn minuman yang naikkan & turunkan hb.

sy 36 week Bru hb low..smlm check up alhamdulilah Naik..sy amalkan madu kurma merah..

makan ubat dengan air sunquick tanpa gula sebelum tidur