Candida albicans & gbs

Nak tanya , ada yang pernah ada pengalaman kene candida albican atau gbs ? Boleh saya tahu , kalau ubat insert yang dr bagi tu berjaya hilangkan masalah candida / gbs tu masa sbelum besalin , masa besalin nanti tetap kene on antibiotik awal atau tak payah ? Baby tetap dipantau atau tak ? #firsttimemom #bantusharing

4 Balas

saya ada both after buat lagi sekali test.. candida & gbs +. candida ni jangkitan yeast dkt vagina kita. gbs pula bacteria. once dh detect gbs+ xkn hilang awak. utk next pregnancy doctor akan declare kita gbs carrier. cuma utk next tu sama ada gbs tu aktif dgn tak je awak. candida ni doctor akan rawat dulu. doctor bagi ubat insert & antibiotik utk kita makan. gbs pula doctor akan rawat masa kita nk bersalin nnt dgn on antibiotik dkt kita. dkt ibu xde effek. effek dkt baby jika kita bersalin normal. risiko nk terkena jangkitan tu ada. incase air ketuban pecah dulu. baby akan dipantau dlm 48j. if baby xde pape baby boleh je keluar.

2y ago

most wc awak☺️

kalo ada gbs, sebelum bersalin tu doc akan on antibiotics dlu. selain ubt insert elak kurangkan benda manis, boleh try yogurt asli tuk kurangkan masalah ni nanti bila2 boleh join grup ni ok..kat sini boleh tanya or nak beri apa2 info pon boleh..dalam ni ada mereka yg tgh ttc, prgnt, pantang & sedia ada ank. nanti boleh klik link bawah ok https://chat.whatsapp.com/FE0BfvTN0XwHUIoxjsFqJe

2y ago

ouh macamtu . okay faham sis . thankyou for the suggestion group , sangat membantu group macamni ❤️

candida & gbs x sme sis.. candida tu yeast, gbs tu bacteria.. klu sis ade candida sahaja, Dr akan bg ubat insert & x akan on antibiotik tyme bersalin.. klu sis ada gbs, Dr akan on antibiotik tyme bsalin nanti.. tyme mngandung memg xde rawatan utk gbs.. kne tggu tyme nak bsalin je.. nie Dr sendri yg bgtw saya..

2y ago

sbb sye pun gbs +ve... sme2 kte blaja..

1st of all candida dan GBS lain management dia mcm sy kena candida so doc bagi cannnestan vaginal pessary alhamdulillah ok..tp jadi smula..pakai smula ok la..so total 2course of pessary throughout pregnancy

2y ago

ouh macamtu , okay sis , noted . terima kasih banyak sharing ❤️