berpantang

nak tanya.. ada tk yg tw makanan yg bole dan tak bole makan msa brpntang. sbb skrg asyik mkn bubur je. rsa bosan pla😅 n tips pnjagaan jahitan (normal).. bole ka mndi kpala.. ni dah msuk 9hri tk basuh" 😂

2 Balas

boleh je basuh kepala . takde masalah . kenapa tak basuh? kebersihan kena jaga ya . jangan duk dengar mitos2 tkleh bsuh kepala. jangan makan bubur saje. takde khasiat . tak cukup keperluan makanan sehari2 awak. awak menyusu badan , lagi kena makan benda berkhasiat. contoh ayam , ambik bahagian dada . jangan makan bahagian tulang2 paha2 gitu. kalau ikan pulak ambik ikan selayang, selar, kembong. masakan pulak goreng atau bakar atau steam atau bersup . tapi jangan mewahkan bahan masakan macam biasa masak tu , had kan mcm letak apa yg boleh dimakan masa dlm pantang shj . sayur tu penting juga. utk baru2 mkan sawi . jangan makan benda bersifat sejuk.. sawi kalau boleh celur shj atau tumis biasa . utk awl2 kalau anak ada kuning elakkan halia n lada hitam . makan oren sunkis juga utk luka bersalin cepat sembuh. luka jahitan tu cuci aje setiap hari mcm biasa . sapu dengan cotton ball , lepastu spray lagi sekali utk cepat luka elok.

12mo ago

oky,, terima kasih infonya ✨

makan jela pape pon selagi xda allergic. yg mkn bubur je knpe. x cukup khasiat nnti susu bdn pon boleh drop. makan la nasi, ayam ke ikan ke sayur ke daging tempe tauhu. selagi awk xde allergic mkn jela apa pon yg awk nk makan. xde mslh pon. lps tu knpe x basuh kepala? x de rasa rimas ke sis musim2 panas ni? mandi je mcm biasa. saye hari2 bsuh kepala masa dlm pantang. xde mslh pon.