ubat batuk pregnant

Hi nak tanya. Ada tak ibu pregnant yg batuk makan ubat ni ? ni doc bagi . Cuma nak tanya jee. tak bahaya ke meyebab kan ngantuk ?#newmom #bantujawab #firstmom

ubat batuk pregnant
14 Balas

Dulu masa saya pregnant 7/8 bulan kena asthma batuk berkahak. Doc kerajaan just bagi ubat selsema (tk mengantuk), ubat cair kahak & antibiotik shja. Lpstu ambik gas asthma kat klinik swasta doc swasta bg ubat batuk dn ada tulis mengantuk. Tapi saya was2 nak ambik so repeat jumpa doc kerajaan tanya boleh saya makan ubat batuk yang mengantuk, doc kerajaan ckp klau boleh dah lama saya bagi. Lepastu ubat batuk yg sy ambik kt klinik swasta tu saya tak mkn pn 😅 rasa depends on doc & pengalaman juga. Kalau doc kk dah bg ubat tu rasa ok je tu untuk ambil.

kan doktor yang bagi tu dye lebih arif bab ni dripda kita yg kat sini saya masa pregnant pon dokte ade bgi xsilap ade stsrt brpe week tu bru xblh bgi dh sebb baby ikut tido tapi klu dokte bagi ni kira dye dh kiralah tu awk brpe week pregnant dan selamat utk bagi awak ubat tu

macam saya haritu batuk doc kk bagi Bromhexine HCL waktu 28/29W pregnant. yang puan dapat ni ikutkan selamat je cuma memang akan ngantuk lah, selalunya kalau doc tahu kita pregnant, dorang memang akan double confirm dengan pharmacist before bagi.

5mo ago

alamak tu tak pasti bab mengantuk takpe atau tidak, kena refer doc semula lah. tapi kalau doc bagi and dia acknowledge kita pregnant, takde masalah untuk ibu dan bayi dalam kandungan.

kenapa bahaya kalau sebabkan mengantuk? kalau sis ambil ni before driving atau buat kerja handle heavy machineries, ya bahaya. sebab tu dia bagi precaution kat situ. so kita tahu lepas ambil memang akan mengantuk, and boleh standby untuk rehat ke etc.

5mo ago

sy pun nk tahu kenapa kalau baby tidur. kan dia 'makan' 24jam non-stop 🤔 kalau mommy yg tk sihat sy faham la bahaya tu

kalau masa chck tu awk gtau yg pregnant mmg doc akn bg ubat yg sesuai dgn org pregnant. ubat batuk bnyk jenis, sye pnh dpt tp yg wane hitam tu. mmg ngantok. mkn dlm 2hari mcm tu dh baik.

5mo ago

sye mkn time nk tido je sbb mmg ngantok sgt kalau mkn 😂

By the way, ubt ni sesuai pada ibu mengandung seusia awal kehamilan sahaja.. selepas trimester 2 tidak sesuai. Sebab boleh menyebabkn ibu mengantuk dan ank dlm kandungn kurang active..

5mo ago

Better berhenti dan jangan minum.. ubat batuk yang sesuai semasa mengandung adalah tablet bromhexine..

saya ni pon batuk bnyk mggu dah smpai kekadang bunyi asma. saya dah bgtau nurse dan doc kat kk. diorang xda bg ubat apa pon. adoi laa .

5mo ago

baru 15 week. ke sb baru tu yang dr xbg apa2 ubat ? sb dr pon xda cakap apa2. cuma dia cakap kalau teruk sngt baru bgtau lain . sb saya rasa saya ni time bejalan byk , lepas mndi, byk bnda la buat mmg trus asma tu bunyi. .

Dr tk bodoh sis nk bg ubat mengarut utk sis. Bila dia dh bg tu means dia dh consult dgn pharmacist yg mne safe utk pregnancy..

Pernah dapat tapi bukan yang ni. Doktor tau kan awak pregnant? Sebab doktor akan bagi ubat yang sesuai untuk preggy

5mo ago

8 bulan dah sis. Masa amik ubat ni lepas jumpa doc. Lepas dapat baru baca menyebab kan ngantuk. Tu mcm pelik.Sebab kita takut bby kurang aktif