Daftar Vaksin

Nak tanya, ada tak ibu hamil 30 weeks+ yg sudah dftr vaksin AZ? Kalau dh refer doc ape doc ckp? Digalakkan ke untuk ambil? #ingintahu #pleasehelp

4 Balas

Awak boleh rujuk & minta pendapat doktor dulu sblm proceed utk vaksin. Kebiasaan doktor akan refer health condition awak dr buku pink & setiap rutin check up awak. Pregnant mommies adalah salah 1 golongan yg paling berisiko & immune system kita sgt fragile utk melawan serangan virus / side effect virus. Walaupon kita dah vaksin,bukanlah bermaksud kita 100% kebal & takan terkena jangkitan TAPI, sekurangnya badan kita dah ada herd immunity & bersedia melawan balik bila terkena serangan.

sy 33w Hari khamis lepas amik vaksin pfizer 1st dose..2nd dose 9/9 nanti 36w+ dah mase tu.. sy plan lepas bersalin nnt je nk amik vaksin,tp pegi kk chekup doc suruh amik,xde isi borang dari kk pn terus walk in saje..

Xsilap AZ lebih lama utk complete kan dos.. so far dgr mmy2 ambil sinovac atau pfizer je.. apa2 pon tanya doktor je dulu

Sy dapat pzifer baru tadi g 35 week