Tak lalu makan

Nak mengadu sikit, Ada ke senasib dgn saya ni 😭 saya takboleh makan nasi langsung. Apatah lagi lauk sayur. Tengok je nk muntah. Skg boleh telan pun roti coklat je. Risau bila mcmni. Stress jadinya 😢 dah lah anak sulung #seriusnanya

33 Balas

kita sma sis sya pn ank petma.. Kalau x le mkn jngn paksa itu yg buat kita mkin stress kdg lapar pn bole buat kita stress sis minum air panas aje air suma ke untuk alas" perut roti pn ok.. jngnlh pksa kalau x le teln takut memudaratkan plk... sya pn cam sis jga x le mkn nasi or tengok lauk pauk sampaikn ipar ckp yg sya ni kononnya x mkn masakn dia sbb geli. hahah padahl sya alahn 😅😅Just jalani saja.. jngn peduli ckp org nonsense je semua tu ank sya sekrg alhmdulillah sehat skrg dah nak msuk 12 bln.. alahn" cam tu biasalah.. jngn risau sngt tawakal jee in sya Allah semua ok

7mo ago

sejujurnya sis sya jrg mkn semsa tempoh kehmil Nak dekat " bulan beslin tu baru kuat selera mkn.. sampai bert ank dlm perut 3.5kg..alhmdulillh beslin normal d umur 18thun hahahahah just serah pada Allah semua akn okey

Sama sebijik macam saya second trimester dulu sis. bukan setakat takleh makan nasi, bau nasi pun boleh buat saya loya tapi tak muntah pun. lebih kurang 3minggu juga saya makan roti coklat gardenia, makan lauk dan buah buahan jee. Alhamdulillah kandungan saya sihat, sekarang dah 39w3d. moga yang baik2 saja untuk puan dan baby, Insha Allah 🥰. btw saya pun firstmom doakan saya selamat melahirkan yee, belum ada tanda2 tu yang buat saya risau 🥹

pengalaman sy 1-3 bulan tak boleh mkn nasi lansung dgn lauk². sy byk mkn kuih muih, buahan, air susu air milo tk prnah skip. mkn roti sikit². prnah warded juga smpai 2 hari n kena masukkan 12 botol air😁 lps keluar wad barulah boleh mkn nasi sikit². berat bdn dari 58kg jd 52kg. bykkan bersabar. lalui je proses tu dgn tenang wlpun mmg rasa tk tenang😁 bila msuk 4 bulan auto blh mkn macam². alhamdulillah..

Normal sis . Banyak bersabar yaaa. Saya pun alahan teruk sampai kena admit hospital 2x . Makan minum semua tak boleh masuk tapi kat hospital drip air 24jam alhamdulillah sepanjang dalam wad boleh makan tapi discharge balik rumah jadi balik. Sokay sis boleh telan roti jaa pun janji ada tenaga, minum air banyak nanti slow2 oklaa tu jangan lewatkan makan atau biar perut lapar, masuk angin ya

Banyakkan bersabar sebab saya pun macam tu juga, usia kandungan nak masuk 2 bulan. Masak tak boleh, bau goreng² tak boleh. Sayur pun tak boleh makan, tapi saya makan je yang mana boleh makan sebab takut jadi apa² kat baby. Risau tak cukup khasiat ke apa kan. Enjoy the journey je sis, saya doakan kita semua berjaya lalui fasa morning sickness ni

mcm saya.. saya baru 12w.. tapi alahan masih ada.. paling teruk alahan masa 8w - 10w... smpai warded sebab kurang air dalam badan .. mmg xde tips .. kena hadap hari².. nangis pon nangis laa .. saya mmg baring aje stiap masa smpai ambil unpaid leave.. sebulan jgk saya cuti ... semoga tabah yaaa .. Insha Allah nanti akan berkurang sikit2

Pengalaman sya, makan nasi jgn berkuah, jgn pedas n jangan bersantan.. Sebelum mkn nasi boleh makan jambu batu dulu.. Lepas makan nasi jangan terus minum air... Jangan tunggu lapar baru makan, makan sikit2 tp kerap... Sya dulu mabuk smpai 7 bulan... Huaaaa seksa ooo.. Tp berat naikkk nauzubillah.. 🤣

sebiji mcm saya masa awal kandungan smpai 5 bulan usia kandungan..berat bdn menurun gara² mkn muntah mkn muntah.nanti msk 6 bln ok la tu.. sabar sj bt masa skrg.. saya dulu terpksa minta tlg kwn msk,bru berselera..klu sendiri mkn mmg x selera langsung..skrg da 28mggu..syukur ok sdh selera

Sabar sis, sama macam saya masa mengandung hari tu..memang tak lalu nasi langsung saya cuma makan kuey tiow atau biskut ja..lepas tu saya cuba makan nasi yg ada rasa macam nasi ayam la, beriyani la baru boleh telan..sis cuba okay..InsyaAllah semua akan baik baik ja untuk sis dan baby

normal. yg penting mkn ubat kk bg or asid folic. sy mula2 mgdung pun mcm tu. letak kuih kt gg bru nk ggit trus muntah. belum mkn lg. smpai perut dh tkdak apa nak muntah. keluar hijau2. teruk jgk time tu . lemah bdn2. apa pun sy still paksa makan , tp last2 muntah jgk lpas habis mkn.